Har du sovet i timen forælder?

Nu sidder du nok lige nu og tænker; “han er sgu ligegodt fræk ham John. Hvad bilder han sig egentlig ind?”

Jeg knokler hver dag, er top fokuseret på jobbet, derhjemme ja stort set alle de steder, jeg befinder mig, er jeg til stede og nærværende, så meget at jeg tit bliver helt udmattet ved aftenstid, tænker du.

Når nu jeg skriver ”har du sovet i timen” så er det naturligvis ikke dig, jeg mener.

Når jeg er ude og undervise rundt om i Danmark, så vil jeg sige, at den største konkurrent jeg har i min undervisning, er de unges mangel på søvn.

De er simpelthen trætte, og med det mener jeg virkelig trætte.

Det er muligt, at de tjekker ind kl. 08.00 rent fysisk, men der går tit et par timer, før de er vågnet op for alvor, og er til at tale til og tale med.

Det er simpelthen ikke godt nok, og prisen for denne adfærd er manglende energi og overskud til at gennemføre en undervisningsdag på en måde, så de unge rent faktisk får noget ud af det.

Unge skal sove omkring 9 timer, og som alt muligt andet er det naturligvis individuelt, hvor meget de har behov for, men de 9 timer i gennemsnit er en rigtig god tommelfinger regel.

Det, jeg hører fra de unge, er, at de sover mellem 5 og 7 timer i døgnet, og nogle sover endda mindre end 5 timer.

Hvis du tror, at din teenager hopper ind i seng til en fornuftig tid og lægger sig til at sove, så er der en stor risiko for, at du tager grueligt galt. Selv på trods af, at de fleste vil sige, at det er det, de gør.

Rigtig mange teenagere bruger flere timer om natten på de sociale medier og andre digitale platforme som X-box og andet, hvor de spiller spil til langt ud på de lyse timer.

De unge har brug for din hjælp til at kunne skabe nogle effektive regler for, hvordan de får en ordentlig nattesøvn, og du kan være sikker på, at de kommer ikke selv og ber’ om din hjælp.

Den skal trækkes ned over hovedet på dem, og du kan forvente en mindre borgerkrig i hjemmet i en periode, men du kan også regne med, at den på sigt stilner af.

Hvor lang tid er det så, tænker du sikkert. Så lang tid der måtte være brug for det, er mit svar.

De har brug for nogle helt klare regler omkring sengetid, og så har de brug for at få fjernet fristelsen til at gå på nettet, se TV eller hvilke andre platforme de nu end befinder sig på.

Jeg læste for nylig en undersøgelse lavet herhjemme om unges brug af det digitale univers om natten, og den fortalte, at en gennemsnits teenager i Danmark sender og modtager op til 35 sms’er fra 10 minutter efter, at de er gået i seng og op til 4 timer senere. Det betyder, at de unge kun får meget lidt kvalitetssøvn om natten, og det er det jeg oplever som underviser, og prisen og konsekvensen for den unge er tårnhøj.

Al elektronik ud af værelset.

Jeg havde en pige, der engang undskyldte sig med, at hendes Iphone også var hendes vækkeur, så derfor gav det ingen mening at placere Iphonen i køkkenet om natten, for så ville hun jo komme for sent i skole i stedet.

Jeg spurgte, om det ikke stadig var muligt at købe et simpelt vækkeur i en eller anden butik, og så bruge det i stedet for Iphonen, og til det svarede hun blot, at jeg var ”røv gammeldags”.

Yes – det er muligt, at jeg er ”røv gammeldags” men jeg er til gengæld frisk om morgenen, og får noget fornuftigt ud af dagen.

Jeg vil virkelig opfordre dig til at undersøge din egen teenagers søvn vaner. Måske er der ikke noget at komme efter, måske er der brug for forbedringer.

Vil du se og læse flere inspirerende ting, som kan gøre hverdagen nemmere, så tryk her!

Mange hilsener
John

1 svar
 1. joan vad
  joan vad siger:

  Som gammel riffelskytte vil jeg udtrykke mig således: Det var en “kryds-tier”. Lige midt i skiven :).
  Mon ikke mindst 75 % af forældrene kan nikke ja til det?
  Hvor længe borgerkrigen så skal vare, er nok op til forældrenes tålmodighed!
  Venlig hilsen
  Joan.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *