Hvordan ved du om din teenager ryger hash?

En af de ting som bekymrer mig rigtig meget, er den omgang og holdning som de unge jeg møder rundt om i landet, har til brugen af hash og andre former for rusmidler.

Mange af dem virker fuldstændig ligeglade med de advarsler man kommer med, og synes at det er helt ude i hampen med alle disse unødvendige bekymringer.

Det er da overhoved ikke farligt siger de.

Ryger din teenager hash eller tager andre former for rusmidler?

Interessant spørgsmål og et spørgsmål du bør tænke rigtig godt over.

Op imod halvdelen af unge mellem 15 og 25 har prøvet, eller bruger jævnligt forskellige former for rusmidler.

Cannabis er fællesbetegnelsen for hash og marihuana.

Unge teenageres eventuelle brug eller misbrug af stoffer og alkohol, er et stort problem, som bekymrer de fleste forældre herhjemme og med rette.

Det er et stigende problem, og det bliver ikke mindre kompliceret af den megen debat der er i medierne, om hvorvidt cannabis er skadeligt og skal lovliggøres til brug for behandling i forskellige helbredsmæssige sammenhænge.

Flere og flere steder i medierne kan man læse historier om folk, som med fordel har brugt cannabis i deres egen behandling, og ikke mindst at det har været afgørende for deres helbredelse.

De historier ser de unge også.

Jeg møder –  jeg ved ikke hvor mange unge, der fortæller mig, at brugen af hash er en helt normal ting, i det at være ung i dag, og de mener ikke på nogen måde at det hverken er farligt eller vanedannende.

De kan stoppe når som helst de har lyst siger de, men kan de nu også det?

Skræk kampagner i TV, aviser, fra rusmiddel konsulenter eller forældre preller simpelthen af på de unge, og de ser blandt andet hash som en måde at slappe af, fra hverdagens mange udfordringer, gøremål og spørgsmål som de skal tage stilling til.

Fakta er bare, at disse rusmidler er yderst vanedannende og ofte starten til brugen af mere hårde stoffer, som kan ødelægge resten af livet for din teenager.

Fakta er, at du over tid skal bruge større og større doser for at få den ønskede effekt.

Fakta er, at hash ofte starter med at blive delt blandt venner for sjov, for så senere hen at blive et produkt du må købe dig til, hos en pusher.

Fakta er, at et dagligt forbrug af cannabis i bare to uger, er tilstrækkeligt til at fremkalde abstinenser.

Fakta er, at et jævnlig forbrug af cannabis, ødelægger muligheden for indlæring, svækker din hukommelse, og medføre dårlige og ikke gennemtænkte beslutninger i hverdagen.

Fakta er, at cannabis slører vore sanser.

Ville du eksempelvis ønske at se din teenager i trafikken med slørede sanser? Næppe.

Fakta er, at er at et jævnligt forbrug af cannabis vil øge risikoen for at din teenager pjækker fra skolen.

Fakta er, at et jævnligt forbrug af cannabis vil øge risikoen for at din teenager hopper ud af uddannelse.

Fakta er, at cannabis bliver i kroppen op til 28 dage efter at du har indtaget det, hvilket betyder, at hvis du bare tager en joint i weekenden, og gør det hver weekend, så vil du hele tiden have rester af cannabis i kroppen, og derfor vil du hele tiden være påvirket i en eller anden grad.

Der er så mange konsekvenser ved brugen af cannabis, at det under alle omstændigheder, skal være noget som ikke er en del af din teenagers liv, og noget som din teenager skal tage afstand fra.

Uanset din holdning til cannabis som voksen og som forælder, vil jeg kraftig anbefale at du helt og holdent tager afstand fra denne form for rusmiddel, da din teenagers stærkeste værdier kommer fra dig som forælder.

De signaler som du sender i forhold til disse rusmidler, fortæller et vigtigt budskab til din teenager, som måske kan få din teenager til at tænke sig godt om hvis han eller hun på et tidspunkt bliver tilbudt at prøve, og det er der en overvejende sandsynlighed for, at det vil ske.

Hvis du nu tænker, hvordan kan jeg så vide om min teenager bruger stoffer eller andet, så har jeg lavet en liste over de normale tegn og symptomer, som du skal kikke efter hos din teenager, og som kunne være tegn på, at der er ugler i mosen.

Den liste ligger inde på min medlemsside, som du kan logge dig ind på, hvis du er medlem, og der kan du også finde link til en test, som du selv kan købe og lave og som giver dig et øjeblikkeligt resultat, hvis du har en stærk mistanke om, at din teenager ikke fortæller dig hele sandheden, om et eventuelt misbrug.

Hvis en sådan test viser sig positiv, så er det bare om at tale med en professionel, som kan rådgive dig om eventuel behandling eller andet, som kan bringe din teenager ind på det rigtige spor igen.

Livet er alt for værdifuldt til ikke at være på vagt, og din teenager fortjener denne omsorg.

Mange hilsener
John Mejlgren

1 svar
 1. Sammy Andst
  Sammy Andst siger:

  Vi er nogle kollegaer, der har gruset nettet for evident data omkring canabis’ farligheden i forhold til alkohol.
  Der er flere undersøgelser der udråber alkohol som værende farligere end canabis, men ikke ser på afhængighedsfarer ved cannabis, men blot dødsfald, afhængighed, antal af misbrugere o.l.
  Kan du komme op med evident materiale der siger noget om farligheden af cannabis over alkohol?

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *