13 måder at opbygge selvværd og forebygge mobning

Opbygning af selvværd er en central og vigtig del, i forhold til at forebygge mobning. Med et sundt selvværd vil dine teenagere ikke kun være mere selvsikre, men de vil også være i stand til at identificere deres styrker – og deres svagheder – og stadig føle sig godt tilpas med sig selv.

Et sundt og godt selvværd er også med til at beskytte teenagere mod mobning.

Mobbere er mindre tilbøjelige til at gå efter børn, der er hviler i sig selv og ved hvad de selv står for. Og hvis de skulle blive mål for mobning, vil deres solide selvværd hjælpe dem med at håndtere mobningen.

Husk, at folk, der mobber andre, leder efter nogen, der vil reagere på deres sårende ord eller handlinger. Derfor er mobbere ofte målrettet mod teenagere, der ikke er selvsikre. Men hvis din teenager tager afstand fra en mobbers verbale angreb, tager let på det eller blot ikke viser nogen følelsesmæssig reaktion, er det mindre sandsynligt, at mobberen vil forsøge igen.

Det har også andre fordele at fremme et sundt selvværd hos dine børn. For eksempel beskytter et solidt selvværd din teenager mod faldgruber som stoffer, alkohol, usunde forhold og datingmisbrug.

Her er nogle idéer til, hvordan du kan opbygge selvværd hos dine teenagere.

Brug tid sammen med din teenagere
Når du bruger tid sammen med dine teenagere, giver du udtryk for, at de er vigtige og betyder noget for dig, hvilket er med til at udvikle deres selvværd. Desuden giver det, at tilbringe tid sammen, dig og dine teenagere mulighed for at opbygge et godt og solidt forhold.
Dette fundament bliver ekstremt vigtigt, efterhånden som de står over for flere og flere udfordringer i deres teenageår. Børn, der ved, at deres forældre elsker dem betingelsesløst, vil klare sig meget bedre, når livet bliver svært, end børn der føler sig som en fodnote i deres forældres liv.

Opmuntre din teenager til at forfølge sine passioner
Når teenagere har områder i deres liv, hvor de føler sig selvsikre, vil denne holdning blive overført til andre områder af livet, hvilket mindsker sandsynligheden for, at de bliver mobbet. Enhver fornøjelig aktivitet, som dit barn elsker og er god til, vil opbygge selvtillid.
Hjælp dine teenagere med at trække på deres styrker og finde noget de nyder. Hjælp derefter dine teenagere med at forfølge disse lidenskaber.

Tillad din teenager at begå fejltagelser
Opmuntre dine teenagere til at tage rimelige risici og forsøg ikke at beskytte dem eller redde dem fra livets modgang. Tillad din teenager at opleve modgang og skuffelser uden at føle sig som en fiasko. Lær dem i stedet, hvordan de kan lære af situationer og komme videre. Hvis du gør det, vil du i høj grad være med til at udvikle robusthed eller modstandsdygtighed hos dine børn.

Vis din teenager ubetinget kærlighed
Sørg for, at din teenager ved, at du elsker ham eller hende, som han eller hun er. Og vær ikke bange for at fortælle dem, at du er stolt af dem, selv når de fejler. Dette er ikke det samme som at “pumpe deres ego op” som mange forældre fejlagtigt tror.
I stedet skal du understrege, at perfektion ikke er vigtigt, men at hårdt arbejde og indsats er det. Børn, der ser sig selv som tilstrækkelige, kompetente og elskede, vil ikke føle sig truet af andres forskelle eller succeser.

Opmuntre din teenager til frivilligt arbejde
Det kan være meget givende og tilfredsstillende for teenagere, at yde frivilligt arbejde på en eller anden måde. Uanset om det er rengøring af en lokal park, pakning af madvarer i et madhus eller kager til ældre, hjælper frivilligt arbejde dem til at føle, at de er en del af noget vigtigt og har noget at byde ind med. Derudover lærer det dem taknemmelighed over deres eget liv og medfølelse overfor mennesker som er mindre heldige.

Anerkend din teenagers gode valg
Mange gange korrigerer forældre dårlig opførsel og dårlige valg, men glemmer derefter at anerkende de gode ting, som deres teenagere gør. Børn er mere tilbøjelige til at tro på sig selv og deres egne evner, når de får positiv feedback, når de gør noget rigtigt.

Desuden hjælper det din teenager til at se verden i et mere positivt lys, hvis du fremhæver de positive ting. Hvis du kun fokuserer på det negative, vil dine børn have en tendens til at fokusere på eller dvæle ved det negative i verden omkring dem.

Tro på din teenagers kompetencer
Start med at tildele din teenagere nogle helt basale opgaver, ansvar og pligter. Undgå at springe ind og tage over, fordi din teenager ikke gjorde det præcis, som du syntes det skulle gøres. Det samme gælder for lektier. I stedet for at lave matematikopgaver for dine børn eller skrive deres opgaver, så giv dem nogle instruktioner eller idéer til, hvordan de kan gøre det.

Lad dem udføre opgaven på egen hånd. Når du tillader dem at arbejde sig igennem noget uden din hjælp – uanset hvor svært det er – bekræfter du din tro på deres evner. Med tiden vil de også selv lære at tro på deres evner.

Hjælp din teenager med at sætte rimelige mål
Intet dræber selvtilliden hurtigere end at forsøge at opnå noget, som ikke kan nås. Selv om du aldrig ønsker at afskrække din teenager fra at prøve noget nyt eller arbejde hårdt for at opnå noget, han/hun ønsker sig, så skal han/hun stadig være fornuftig i sine valg af mål.

Hvis ingen af deres mål er opnåelige, uanset hvor hårdt de arbejder, er det bare at sætte dem op til at fejle og i sidste ende miste tilliden til sig selv. Hjælp dem i stedet med at sætte sig mål, som kræver hårdt arbejde og udholdenhed, men som stadig er inden for rækkevidde, hvis de gør en indsats.

Ros din teenager for deres karakter
Giv positiv anerkendelse for adfærd som f.eks. generøsitet, empati, samarbejde, lederskab, ansvarlighed og mod. Alt for mange gange roser forældre kun deres børn for deres akademiske succeser og sportslige præstationer.
Selv om det er vigtigt at supplere det hårde arbejde, som dit barn lægger i disse ting, er skole og sport ikke lige så livslangt som ens karakter. Fokuser på de ting, der gør dit barn til et godt menneske.

Undlad at redde din teenager
Ingen forældre kan lide at se deres teenager gå igennem noget svært. Uanset om det er at have med en dårlig ven at gøre, at blive udelukket fra et sportshold eller at skulle håndtere konsekvenserne af et dårligt valg, så er det godt for dit barn at opleve disse vanskeligheder.
Når udfordringen først er blevet håndteret, vil din teenager desuden føle sig meget mere selvsikker. De har trods alt lige været igennem noget hårdt og overlevet uden at mor eller far har leget sikkerhedsnet.

Lær din teenager at være selvsikker
Mange teenagere er ikke naturligt selvsikre. De skal lære, at de kan stå op for sig selv. Det er også vigtigt at lære dem forskellen mellem at være selvsikker og aggressiv.

Forklar, at aggressive unge forsøger at tvinge andre mennesker til at tænke som dem, eller gøre tingene på deres måde. Imens respekterer assertive børn andre menneskers forskelligheder og idéer, men er ikke bange for at hævde deres egne holdninger og idéer. Husk, at assertive børn har det godt med at forsvare sig selv, når nogen siger eller gør noget dumt eller sårende.

Undgå at lave sammenligninger
Alt for ofte begår forældre den fejl at sammenligne deres børn. De kan endda give dem et mærkat som “den kloge” og “den sportslige”. Eller den “høje” og den “korte”. Men disse typer af sammenligninger kan ikke kun føre til misundelse og søskenderivalitet, men kan også forårsage mobning af søskende.

Værdsæt i stedet hver enkelt teenagers individualitet og særlige gaver uden at sammenligne dem med hinanden. Du bør også undgå at sammenligne dine børn med andre børn du kender. Selv om du måske ikke mener noget med det, kan det forringe den måde, dine børn ser sig selv på.

Lær din teenager at sige nej
Dine børn skal føle, at de har ret til at sige nej til en anmodning, der gør dem utilpas, selv om den pågældende person er voksen. Nøglen er at lære dine børn, at sige nej med respekt og at sætte sunde grænser.

Hvis dit barn f.eks. ikke har lyst til at deltage i en bestemt fest, skal barnet føle sig tryg nok til at sige “Måske næste gang”. Og hvis de ikke har lyst til at tage på shopping tur med vennerne, skal de føle sig trygge nok til at sige “Nej tak”.
Når de bliver mere trygge ved at sige nej, vil de være mere tilbøjelige til at sige nej i situationer, der kræver det, f.eks. når de bliver tilbudt stoffer, presset til sex eller bliver mobbet.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *