Teenagere og deres venner

Noget af det allermest vigtige for unge teenager i dag, er deres venner.

Når vores børn bevæger sig fra at være barn og ind i teenagealderen, begynder vores børn automatisk at trække sig mere og mere væk fra forældrene, og nu bliver det pludselig din teenagers venner, som bliver omdrejningspunktet i hans eller hendes liv.

Ifølge undersøgelser, så en af de største motivationsfaktorer for vore teenagere til at gå i skole, samværet med deres venner.

Det er ikke så meget muligheden for at lære nye ting, få gode karakterer og blive kørt i stilling til at få den ungdomsuddannelse som de går og drømmer om, der bringer dem derhen. Det der trækker de fleste teenagere hen på skolens matrikel, er relationerne til deres venner. Så det er vigtigt som forældre ikke at underkende betydningen af din teenagers venner, for hvis du gør det, vil du blot opleve at din teenager trækker sig endnu mere og endnu hurtigere væk fra dig som forælder.

Men der er også de unge teenagere, som oplever at de ikke har særlig mange venner og faktisk føler sig rigtig ensomme, og det kan være et rigtig stort problem, ikke bare for selvværdet, men gode venner har også den funktion, at de er med til at udvikle din teenager hen imod at blive selvstændigt væsen.

Hvad kan du så som forældre hjælpe med til i forhold til, at din teenager ikke lukker sig inde på sit værelse og forbliver ensom og alene, og måske endda udvikler en depression?

Første step til at hjælpe din teenager, til at komme ud af sin skal, er naturligvis en erkendelse af, at der er et problem, og et problem som han eller hun gerne vil have din hjælp til at løse.

Her er nogle forslag til hvordan I sammen kan komme i gang.

Tænk lidt over hvad din teenager interesserer sig for, hvilke styrker eller færdigheder han eller hun har, og baseret på den viden kunne I jo kigge efter forskellige former for aktiviteter, som din teenager kunne deltage i efter skole, eller du kunne forsøge at opmuntre din teenager til at melde sig ind i en ungdomsklub, starte til en eller anden form for holdsport eller en anden form for social gruppe hvor unge mødes.

Det at være sammen med mennesker, som deler de samme interesser som en selv, er en fantastisk måde at starte nye venskaber på.

Hvis det at skabe venner på skolen tilsyneladende er problem, så kunne det at være en del af en ungegruppe eller deltage i forskellige former for aktiviteter uden for skolen, hjælpe din teenager, ikke bare til at bygge venskaber, men også styrke sin selvtillid.

Du kan også overveje at arrangere et grill-party eller noget lignende, med nogle af dine egne venner, som også har unge på samme alder som din egen teenager, og bruge disse hyggestunder, hvor de unge naturligvis også skal deltage, til at gøre din teenager tryg i andre unges selskab.

Hjælp og støt din teenager til at invitere nye bekendtskaber med hjem, og gør det til en god oplevelse for alle. Måske du laver lidt god mad som I kan spise sammen, måske I ser en god film sammen, og så lige husk, at du ikke nødvendigvis behøver at være en del af selskabet resten af aftenen. Giv de unge lidt frirum.

Et sidste forslag til at hjælpe din teenager med at møde nye venner, kunne være gennem et fritidsjob.

Jeg oplevede selv i mine unge teenage år, at arbejde i grøntafdelingen i en større supermarkedskæde, og jeg må bare sige, at pengene var gode og gav lidt muligheder for at forkæle mig selv lidt mere end jeg kunne for de lommepenge jeg også fik, men når jeg husker tilbage på den tid i pågældende supermarked, så er det alle de gode venskaber jeg fik der, og i dag 35 år senere, er der stadig flere af dem som jeg ser og mødes med.

Jeg håber at denne blog kan inspirere lidt, til at hjælpe din teenager godt på vej, i forhold til at få nogle gode venner, hvis der måtte være behov for dette.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *