Teenageres mangel på motivation

Selvom der er mange teenagere, som er naturlige glade for deres liv, er der altså også nogen teenager, som udviser en betydelig mangel på interesse i forhold til eget liv og fremtiden.

Som et resultat deraf, så vil mange af disse teenagere ofte sakke bagud i forhold til deres jævnaldrende, både fagligt i skolen, men også socialt.

Mangel på motivation og de berømte humørsvingninger kan på sigt føre til mere alvorlige adfærdsproblemer. Skønt det er normalt for en teenager at opleve nogen grad af humørsvingninger, er det vigtigt, at der bliver taget hånd om det og handlet på det, så det ikke udvikler sig.

DIN ROLLE SOM FORÆLDRE

I dag er der rigtig mange teenagere som ikke føler sig motiveret til at tænke over og ikke mindst arbejde med en plan for en god fremtid.

Afledningsmanøvrerne kan være ting som videospil, serier på Netflix, internettet, som alle er faktorer, der er med til at flytte fokus på det, som er vigtigt, men som den unge af forskellige grunde har mistet lysten og motivationen til.

Nogle gange skal der et nedslag til, for at vække en teenager, og her har du som forælder et stort ansvar.

Mange undersøgelser viser er det en stor del af forældre til teenagere hjælper deres unge mere end godt er. Omkring 60 % af alle forældre fortsætter med at yde økonomisk hjælp til deres teenager selv efter at deres teenager er stoppet med at studere.

Hvad er logikken i det? Hvordan skal den unge finde ud af at forsørge sig selv senere hen i livet?

IDEER TIL AT MOTIVERE DIN TEENAGER

Sæt et ultimatum. Hvis du har en lejer i din bolig, som ikke de sidste par måneder har betalt sin husleje, og ikke gør de store anstrengelser for at gøre det, hvad synes du selv ville være en rimelig og fornuftig beslutning for dig at træffe?

De fleste ville opsige lejeaftalen med deres beboer, hvis ikke der bliver lavet en aftale om, at inden for et par måneder skal al husleje være på plads, ellers må lejer flytte ud.

Jo jo, tænker du sikkert nu, men jeg kan jo ikke bare smide mit eget kød og blod på gaden.

Da min egen datter Camilla var 19 år gammel, fik hun at vide, at når hun fylder 20 år er det på tide, at hun flytter hjemmefra og skaber sin egen voksentilværelse.

Den skulle lige synkes og flere gange kunne jeg høre ved forskellige lejligheder, at Camilla sagde til folk at hun var blevet smidt ud hjemmefra af sin egen far.

Ser du, jeg gjorde det, fordi allerede som 19 årig var Camilla en ansvarlig voksen, som gennem teenage årene havde lært stille og roligt hjemmefra, hvad det kræver at stå på egne ben og klare sig selv som voksen.

Vi vil som forældre altid stå bag hende og være der, hvis lokummet for alvor skulle brænde, og det ved Camilla også godt.

Det nemmeste for Camilla ville jo have været at blive boende til midt tyverne, uden husleje, mad i køleskabet og en bil i indkørslen.

Desværre er der flere og flere forældre som gør netop dette. I den bedste mening, men jeg mener helt klart, at de skyder sig selv i fødderne.

Børn og unge kan meget mere, end vi forældre mange gange tror, men en teenagehjerne er per automatik en doven rad, og hvis maden flyver ind på værelset af sig selv, og tøjet vasker og lægger sig selv på plads i skabet, så er der da ingen grund til at flytte ud foreløbig.

Sørg for at din teenager ikke bliver en, der udnytter jer i hjemmet, og sørg for at din teenager lærer værdien af at bidrage, så de ikke får nogle unødvendige slag uden for hjemmet senere hen.

Det er naturligvis ikke altid muligt eller rigtigt at afvise din teenager, hver gang han eller hun beder om hjælp, men din teenager skal vide, i hvilket omfang du er villig til at hjælpe, for ellers vil du i modsat fald blot høre de gode gamle undskyldninger som, ”men jeg har jo ikke fået noget mad”, eller ”jeg er bare så syg” rigtig, rigtig mange gange. Det er på tide, at din teenager oplever lidt af følelsen af smerten af uansvarlighed.

HJÆLP DIN TEENAGER MED AT SKABE RETNING I TILVÆRELSEN

Nogle gange ved vore teenagere ikke, hvad de ønsker sig ud af livet. Ofte oplever de, at de er rigtig dårligt forberedt i forhold til at skulle honorere de krav, der er forbundet med en voksen tilværelse. Derfor er det jo også så meget nemmere at ”lege barn” lidt endnu.

Mange af disse teenagere kæmper en kamp, og det er forældrenes ansvar at tænde lysten til, at deres teenagere igen tager skeen i egen hånd og tænder håbet om, at der ligger en god fremtid derude og venter.

Tal med din teenager om, hvad han eller hun ønsker sig af livet og gør det til en løbende proces.

Hjælp din teenager med at afdække sine kompetencer og udforsk sammen mulighederne for at lykkes med det, som din teenager drømmer om. Det er ikke altid, at det kan lykkes, eller at det er nemt, men det er bestemt værd at forsøge.

På sammen måde som du lærte din teenager en gang for mange år siden at tage sine første skridt, og hvor du oplevede, at dit barn faldt og slog sig, blev trøstet for derefter at rejse sig og forsøge igen, på sammen måde er du nu nød til at hjælpe din teenager med at tage det næste skridt.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *