Din teenager er sandsynligvis mere stresset end du aner!

Teenagere er under mere stress i dag, end nogensinde før

Lyder det mærkeligt i dine øre?

At være teenager i dag er altså ikke en nem opgave. Det kræver hård hud og hår på brystet.

Ungdomsårene har alle dage været lidt af en udfordring, men verden i dag er forandret på så mange fronter, som gør at unge føler sig udfordret mentalt, fysisk og ikke mindst socialt.

Disse udfordringer udløser forandringer, i den måde din teenager opfatter sig selv på, og samtidig også den måde, andre ser og behandler din teenager på.

De er et sted imellem at være et barn, som er afhængig af mor og far, og så et voksenliv, hvor de helt på egen hånd skal træffe vigtige beslutninger og bestemme det hele selv.

De befinder sig i et vakuum, hvor de hverken er det ene eller det andet, og samtidig er det måske det allervigtigste og mest afgørende sted i deres liv, nemlig der hvor alting for alvor skal formes, skabes og besluttes.

Ungdomsårene er en tid hvor din teenager for alvor begynder at skabe sin egen identitet, opdage betydningen af relationen til det modsatte køn, tage stilling til retning i livet, og det kan for mange teenagere godt være en stor mundfuld.

Det er denne nye og foranderlige verden, som de unge nu skal til at navigere i på egen hånd, hvor intet er som det plejer og hvor tempoet er højt og sceneskiftene er hyppige.

Der er så meget en teenager skal forholde sig til i dag, og forventningerne fra alle sider, er til at få øje på.

Der er forventninger fra familien derhjemme, fra skolen, fra fritidsjobbet, fra vennerne, fra de sociale medier og fra samfundet omkring en.

Den endeløse strøm af krav og forventninger, er ved at tage pusten fra de fleste unge, og dertil kommer så også den unges forventninger til sig selv, som oftest er de sværeste at leve op til.

De unge er altså rigtig stresset i dag, og det er ikke bare tom snak.

Jeg arbejder ofte med teenagere rundt om i landet, og mange af dem udtrykker stor bekymring for fremtiden, hvad angår job og uddannelse.

Mange af dem aner ikke hvad de gerne vil, for der er jo så mange muligheder, og hvis de vælger én retning, så er der jo samtidig en masse som de så vælger fra og hvad nu hvis det de vælger fra, måske er det rigtige for dem.

Samtidig bliver de spurgt både hjemmefra, fra skolen og fra velmenende vejledere hvad de godt kunne tænke sig i forhold til job og uddannelse, og der er fra alle sider en forventning om, at det burde den unge da vide.

Det gør så, at mange unge i stedet for, bliver forvirrede og bange og helt stopper med at tænke fremtid, for det giver støj i hovedet og det giver dem ondt i maven.

Der er så mange yderligere faktorer, som udover det førnævnte kan stresse en teenager i hverdagen, og for den sags skyld også os forældre.

Det er faktorer som vi tit ikke tænker over, men som når mængden bliver tilstrækkelig stor, får bægeret til at flyde over og udløser stress.

Jeg har forældre som kommer hos mig med deres søn eller datter, helt ned i 10-års alderen, som har oplevet et sammenbrud og har brug for hjælp til deres barn.

Den unge kommer så igennem et stress-coaching forløb, hvor vi finder ud af hvad der er op og ned på historien, og i fællesskab laver en plan for at komme ud på den rette side igen.

Du kan som forælder gøre rigtig meget for at hjælpe dit barn eller teenager, til ikke at komme i samme svære situation, men det kræver naturligvis en viden om hvad du skal gøre og en investering i tid.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt din teenager er stresset eller ej, så har jeg en stress-test til netop teenagere inde på min medlemsside, som du kan sætte din teenager til at lave, eller hjælpe din teenager med at lave.

Det er en stress-test som indeholder alle de andre faktorer, som vi ofte glemmer i hverdagen, men som har en stor betydning i forhold til oplevelsen af stress.

Jeg har også skrevet en lille bog om stress og teenagere, som beskriver hvad det er, du som forælder kan gøre for at forebygge stress hos din søn eller datter.

Den kan du downloade gratis fra medlemssiden, men det kræver dog at du naturligvis er medlem.

Mange hilsener
John

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *