Fører voldelige videospil virkelig til aggressiv adfærd?

Teenagere spiller videogames

Videospil er i dag en milliardstor industri, og da denne industri tilsyneladende bare vokser og vokser, gør man fra producenternes side en stor indsats for, hele tiden at opdatere med nye spil og nye teknologier, der er både mere realistiske og mere interaktive. Naturligvis kun med et mål for øje, at få endnu flere til at spille online spil, og dermed tjene endnu flere milliarder. Der er bare en benhård konkurrence på dette område, og hver eneste dag, kommer der nye kunder i butikken.

Fra krigsspil, spil med personvold til simpelt tyveri. Disse spil viser i grafiske højopløselige billeder, præcis hvad der sker, når du dykker ned i denne online verden og begiver dig ud på din mission.

Og mange af disse spil bliver spillet af bare helt unge børn. Nogle af de mest populære spil omfatter voldelige billeder af mennesker eller dyr, der bliver dræbt, seksuel udnyttelse, stofmisbrug og anden form for kriminel adfærd og det findes i større og større omfang i de fleste spil på markedet.

Mens nogle forældre hævder at videospil, ingen effekt har på deres barn, advarer mange eksperter om de skadelige virkninger, som voldelige spil kan have på børn.

Hvad siger forskningen om voldelige videospil

Forskningen om sammenhængen mellem videospil og aggressiv adfærd hos børn og unge er noget blandet. Visse undersøgelser har med stor sandsynlighed vist, at børn, der spiller voldelige videospil, ikke udviser nogen form for øget aggression.

Men her er nogle undersøgelser, der fortæller at voldelige videospil, påvirker et barns trivsel og adfærd:

  • En undersøgelse foretaget i 2007 på Swinburne University of Technology viste, at mens nogle børn blev mere aggressive, blev andre mindre aggressive. Det store flertal viste ikke nogen ændringer i deres niveau af vrede på grund af deres spillelyst.
  • En undersøgelse fra 2010 viste, at videospil kun fører til aggression hos børn med bestemte personligheder. Børn, der enten var utrolig rolige eller utrolig bekymret og som samtidig havde en lav samvittighedsfuldhed, havde for eksempel tendens til at blive mere aggressive efter at have set voldelige videospil.
  • Et studie fra 2011 viste, at aggressive børn har en tendens til at vælge mere voldelige videospil. Forskerne fandt ingen beviser for, at voldelige spil forårsagede en aggressiv adfærd.
  • I en undersøgelse fra Center for Europæisk Økonomisk Forskning fra 2011 viste det sig, at selv om voldelige videospil kan fremme en aggressiv adfærd, kunne videospillene rent faktisk reducere kriminaliteten, idet at de børn der bruger meget tid på at spille videospil, har mindre tid til at deltage i antisocial adfærd, som er præget af brud på sociale normer i form af voldelig aggressivitet over for andre mennesker og destruktiv adfærd overfor ting.

Den amerikanske sammenslutning af psykologers holdning er

I 2015 offentliggjorde American Psychological Association (APA), som er en videnskabelig og professionel organisation, der repræsenterer psykologer i hele USA, en erklæring der sagde, at der er en klar sammenhæng mellem aggression og voldelige videospil. Denne erklæring var baseret på en arbejdsgruppes undersøgelse af forskning gennemført mellem 2005 og 2013.

Arbejdsgruppen rapporterer, at voldelige videospil fører til nedsat empati og reduceret prosocial adfærd. Den samme rapport erkender, at der ikke er tilstrækkeligt bevis for en sammenhæng mellem voldelige videospil og kriminel adfærd.

En rapport fra Det amerikanske akademi af børnelæger skriver

I en rapport fra 2016, erkender det amerikanske akademi af børnelæger, at det næsten er umuligt at forhindre børn i at være vidne til vold, som bliver vist på de sociale medier eller internettet i al almindelighed. De udtaler samtidig, at det er afgørende vigtigt for forældre, at være proaktive i forhold til, hvordan mediernes visning af vold, kan påvirke deres børn og unge. Deres påstand, i al sin enkelhed siger, “at al forskning viser, at uden vejledning eller kontrol, har medierne stor magt til at gøre både børn og unge mere aggressive, voldelige og frygtløse.”

Sådan sætter du sunde grænser for videospil

Hvis dit barn udviser en aggressiv adfærd, kan det, at reducere eksponeringen af vold via diverse former for medier, være en stor hjælp. Men selvom du ikke har set tegn på aggressiv adfærd hos dit barn eller din teenager, er det vigtigt for dig, at overvåge hvad det er for videospil, som dit barn eller teenager sidder og spille dagen lang, for at se på og dyrke voldshandlinger på skærmen, kan meget vel føre til, at det også kommer til at ske i virkelighedens verden.

Husk på, at passende medieforbrug til børn og unge, ikke kun handler om mængden af skærm tid, men også om kvaliteten af det der vises på skærmen. Her er et par tips til hvordan du kan fastsætte sunde grænser for brugen af videospil:

  • Hold øje med, hvad det er for nogen spil, som dit barn eller din teenager spiller. Hold øje med de websteder, som han eller hun bruger til at få adgang til spil online. Sørg for, at de steder, der bliver besøgt er sikre og kun udbyder spil, der er egnet til børn og unge.
  • Vær opmærksom på de anmeldelser, som der findes på diverse videospil og apps. Lad ikke dit barn spille spil, som kan være for grafisk eller for voldelig for sin aldersgruppe.
  • Spil spil med din søn eller datter. Når I spiller sammen, vil det hurtigt give dig en indsigt i, hvad det er for nogen spil, som dit barn eller din teenager sidder og spiller på værelset. Tal sammen om, hvordan spil kan bruges uhensigtsmæssigt, eksempelvis gennem de beskeder som man kan sende til hinanden gennem et spil, og vær en god rollemodel overfor din søn eller datter.
  • Begræns dit barns skærmtid. At bruge utallige timer foran en computerskærm eller foran en spille konsol, kan have en alvorlig indvirkning på dit barns fysiske og mentale sundhed. Sæt rimelige begrænsninger på skærmtiden, selvom videospillene ikke nødvendigvis er voldelige.
  • Overvej en lejlighedsvis en digital detox. Sæt tid til at koble af fra alle de digitale enheder på matriklen. Uanset om det kun er en weekend om måneden eller en uge eller to hvert kvartal, så kan en digital detox forbedre dit barns mentale sundhed og ikke mindst adfærd.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *