Teenagere der sover længe

Sådan håndterer du en vrissen teenager, når din teenagers søvnmønster ændres

Det er efterår og tid at sætte vores ure tilbage en time. Det betyder, at vi får en ekstra times søvn! Dette er sandsynligvis en fantastisk ting, hvis du er teenager, men når du er voksen … ikke så fantastisk endda. Kan du huske sidste gang du sov længe? Og hvad betyder det egentlig at sove længe? Min egen, forholdsvis unge datter, siger altid med et glimt i øjet, at hvis du har problemer med at sove længere end til kl. 09.00, så er det et sikkert tegn på, at du er ved at være gammel. Du er bare rigtig gammel og støvet, hvis du ikke engang kan sove til længere end kl. 08.00.

Jeg plejer normalt at glide af på den slags ungdommelige spydigheder, men ved du hvad? Hun har måske ret. Prøv at tænke tilbage til dengang du selv var teenager, og kunne sove hele dagen lang. Jeg husker selv, at det da var ualmindelig nemt, at sove til både kl. 1 og kl. 2 om eftermiddagen, for så at vågne op og være fuldstændig frisk, for derefter at tage en lille “morfar” på sofaen et par timer senere. Det var bare en helt anderledes og behagelig seng jeg havde dengang jeg var teenager og den indbød bare til at blive brugt maksimalt. Var det ikke også sådan, dengang du selv var teenagere, eller tager jeg helt fejl?

Men selvfølgelig skete det kun, når min mor og far ikke var hjemme, fordi af en eller anden grund, som jeg stadig ikke har fundet ud af, mente min mor og far virkelig, at en teenager, der sov længere end til kl. 08.00 var ualmindelig respektløs og fornærmende overfor dem som forældre, der på ingen måder var i stand til at sove længere. De ville uden videre slynge om sig med fordømmende gloser og sætninger, om hvor meget jeg spildte min tid under dynen, og hvad jeg kunne have udrettet, i stedet for bare at ligge i min seng.

Misbrug af god tid, som du aldrig får igen sagde de ofte. Og for lige at toppe den en ekstra tand, så fik jeg ofte historien om, alle de fattige familier, ikke at vi var rige overhoved, som fik deres hårdtarbejdende og flittige teenagere, op kl. 05.00 og med ud at arbejde sammen med deres forældre, for at være med til at tjene penge til dagen og vejen for at familien kunne overleve, bare på et minimum. Så kunne jeg lige have den skyldfølelse hængende på mig, når jeg lige vendte mig om i sengen for at nappe en time mere, med mine forældres ord hængende i lufte i mit teenageværelse “du er bare en doven og forkælet knægt” hvorefter de smækkede med døren og forlod værelset. Suk … det var dage dengang. Nu er jeg glad hvis jeg overhoved klarer den til kl. 08.00 på en fridag. Bare en af de frynsegoder man får ved at blive ældre.

Da vores egen datter var teenager, kunne hun også snildt sove en stor del af weekenden væk…næsten. Og i modsætning til mine egne forældre gjorde det mig ikke det helt store. Jeg ved, at teenageårene er en periode af de unges liv, hvor der sker rigtig meget, både mentalt, fysisk, hormonelt og på mange andre områder, som kræver en stor mængde søvn, så selvom de måske har fået 9, 10 eller 12 timers søvn, så har mange unge stadig et seriøst søvnunderskud.

Søvnmønstret hos din kære teenager har simpelthen ændret sig. Måske har du bemærket, at nu hvor din søn eller datter er blevet teenager, så er det blevet er hel del sværere for dig, at sætte grænser i forhold til ting som har med den sene tid på dagen at gøre. Det kan være hvornår din teenager skal være hjemme om aftenen, det kan regler om ikke at bruge telefonen eller computeren sent om aftenen osv. og mange gange bliver du mødt med en vrissen om, at livet i din teenagers liv første begynder sidst på aftenen. Eller måske hører du din teenager sige ved midnatstid, at han eller hun overhoved slet ikke, som i slet ikke er træt, “så mor – havde du tænkt dig, at jeg bare skal sidde og stirre ud i luften og kede mig”? Har du nogensinde hørt det fra din egen teenager?

Teenagere er som regel fuldstændig vågne og klare i hovedet kl. 01 om natten, og fuldstændig klar til at være social med alle sine venner, som jo også er vågne på dette ukristelige tidspunkt.

Vi kan præsentere vore kære teenagere med alverdens regler om sengetider og tro på, at de følger vore klare instrukser, men sandheden er, at de unge er ikke til at slå ned på dette sene tidspunkt, så det er en kamp du ikke kan vinde. Men at være den som skal ind den efterfølgende morgen og vække dem til endnu en skoledag, er ikke det mest behagelige job.

I guder! Hvis du har en teenager i huset, der skal op den efterfølgende morgen for gå i skole, så ved du præcis, hvad jeg taler om. Da jeg i tidernes morgen skulle ind og vække vores egen datter på det ubehagelig tidspunkt på dagen, kl. 07.00, var det ligesom at bevæge sig ind i bjørnens hule midt om vinteren. Uanset hvor forsigtig man end bærer sig ad, med nænsomt at forsøge at vække hende, så blev man altid mødt med en udmattet og vred stemme, at det sgu ikke var det rette tidspunkt at vække almindelige mennesker. Så vi besluttede, min kone og jeg, at der var andre kampe der var bedre at kæmpe, og virkeligheden er altid den bedste læremester, så når din teenager er kommet for sent i skole tilpas mange gange, og har fået tilpas mange advarsler, så går virkeligheden op for din teenager, og så retter han eller hun selv ind og finde en løsning. Der er nok af andre ting, som man kan bekymre sig om, og dette må ikke være den værste.

Her er nogle tips og tanker:

  1. Husk, hvordan du selv havde det, dengang du selv var teenager og accepter eller respekter, at det er der, din teenager er lige nu.
  2. Forsøg ikke at tage din teenagers vrissen og udbrud personligt, når du skal ind og vække den sovende bjørn om morgenen.
  3. Skaf din teenager et ordentligt vækkeur og sig til din teenager, at hvis han eller hun er for sent på den i forhold til skole eller et eventuelt job, så vil der være nogle helt naturlige konsekvenser og en pris at skulle betale, og det gælder også for ham eller hende.

Naturlige konsekvenser: Al for meget slendrian vil betyde al for meget fravær i skolen, hvilket gør, at din teenager muligvis ikke bliver uddannelsesparat og kan komme ind på en ønsket ungdomsuddannelse. Eller hvis din teenager har et job og ofte kommer for sent på jobbet, så vil der være en risiko for, at din teenager bliver fyret, hvilket betyder, at din søn eller datter ikke har penge til de ting som han eller hun gerne vil, eksempelvis at gå i byen, købe den nyeste X-box, tage på Roskildefestival eller hvad det nu måtte være, som din teenager ville være ærgerlig over at måtte undvære. Teenageårene er den helt perfekte tid, at lære vore unge, at være ansvarlige for egne handlinger og beslutninger. Så i sidste ende lærer din teenager hvad det vil sige at være ansvarlig, og du behøver ikke længere at frygte, at blive spist af en bjørn hver morgen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *