Derfor er din teenager humørssyg og gnaven

Det brændende spørgsmål, som enhver forælder gerne vil have besvaret

Har din teenager humørsvingninger? Hvis du lige nu sidder og griner, så er du i sandhed forælder til en teenager! Mange forældre klager over de ofte hurtige humørsvingninger, som deres børn gennemlever, når de rammer puberteten. Der er flere naturlige grunde til, at din teenager har humørsvingninger – og det er ikke kun hormoner.

Humørsvingende teenager og deres forandrede hjerne

Inden man, indenfor lægestanden, rutinemæssigt begyndte at bruge MR scanninger (magnetisk resonansbilleddannelse) var det svært at se, hvad der foregik inde i en teenagers hjerne. Det som forskere tidligere havde kunnet arbejde med, når man skulle forske i den menneskelige hjerne, var hjernen fra afdøde personer.

Med MR-scanninger kan man nu se, hvordan hjernens struktur udvikler sig, og det vi nu ved er, at teenagehjernen ændrer sig hurtigt, når puberteten sætter ind hos vore unge mennesker.

Den præfrontale cortex i hjernen, lige bag ved pandelappen, er det sted hvor mere kompleks adfærd reguleres – komplekse beslutninger, som er med til at udtrykker ens personlighed og styre ens sociale interaktioner, bliver taget. Dette område af hjernen får lidt af et comeback under ungdomsårene. Forbindelserne mellem disse hjerneceller forekommer igen med høje hastigheder, efter at have været relativt stabile gennem barndommen.

Hvad betyder det så, når hjernen udvikles og forandres? Det er svært at sige, men nogle af disse humørsvingninger hos vore teenagere, kan sandsynligvis være forbundet med disse ændringer. Fordi de unge teenagere har dårlig impulskontrol, grundet disse hjernemæssige forandringer, vil en teenager ofte udtrykke deres følelser mere spontant, før de tænker over mulige konsekvenser og eventuelle måder at håndtere en udfordring eller en konflikt på.

Hvis du nogensinde har haft en konflikt med en chef på jobbet, og du har tilsidesat dine følelser, så er du i stand til at styre og kontrollere dine følelsesmæssige impulser. En teenagers hjerne er oftest ikke i stand til at gøre det samme.

Hormoner og din humørsvingende teenager

Hormoner har en rolle at spille i forhold til humøret, men det er måske ikke et hormon, som du er bekendt med.

Det antages, at kønshormonerne (østrogen og testosteron) påvirker teenagerens hjerne, hvilket muligvis fører til problemer med humørsvingninger. Når kvinder får menstruation, oplever mange også, at hormonerne kan påvirke humøret negativt. Overraskende nok, er det ikke kun disse hormoner, der er forbundet til teenagers humørsvingninger.

Ny forskning har vist, at et hormon, der typisk er med til at berolige voksne, faktisk kan gøre teenagere bekymrede. Et hormon kaldet THP frigives i vores krop når vi bliver stresset. For voksne har dette hormon en beroligende effekt, men for teenagere forårsager frigivelsen af THP en stigning i oplevelsen af angst.

Enhver, der har været omkring en nervøs teenager, eller for den sags skyld en ængstelig voksen, kan fortælle dig, at angst meget nemt og hurtigt, kan skabe humørsvingninger. Hvis din teenager virker lidt stresset, kan han eller hun være mere tilbøjelig til at være skarp eller irritabel end den gennemsnitlige voksen.

Denne reaktion på hormonet THP, har tendens til at gå væk efterhånden som teenagere bevæger sig ind i voksenlivet, og vil muligvis bidrage til færre episoder af humørsvingninger under stressede perioder.

Er min teenager humørsyg eller deprimeret?

Forældre stiller ofte spørgsmålet, hvad er normal humørsyg teenage-adfærd, og hvornår er der grund til at jeg skal være bekymret.

Som en tommelfingerregel kan du sige, at hvis humørsvingningerne ikke varer særlig længe, er det nok normalt. Så hvis din teenager har en dårlig nat og er irritabel, men har det godt det meste af ugen, kan det blot være forbigående humørsyge.

Desuden kan depression og andre psykiatriske forstyrrelser have andre tegn end blot det at være gnaven eller humørsyg. For eksempel kan en teenage-depression ofte være ledsaget af vægttab eller vægtforøgelse, dårlig nattesøvn, tilbagetrækning fra venner og familie eller tale om selvmord.

Hvis du er bekymret for din teenagers adfærd, er det altid en god idé at tage kontakt til jeres læge. En læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er normal adfærd og hvad der er et problem, og derefter hjælpe dig med at finde den helt rigtige løsning på problemet.

Hvis din teenager er humørsyg, så lad være med at bekymre dig – den er ikke permanent. Efterhånden som din teenager bliver ældre og hjernen modnes, vil humørsvingningerne begynde at falde, så bare vær tålmodig!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *