6 måder du kan få din teenager til at deltage i hjemmets pligter, uden at brokke sig

Pligter i hjemmet kan være en stor kilde til strid i mange familier – især når teenagere er involveret. Uanset om din teenager siger og lover, “Jeg gør det senere”, eller din teenager måske ligeud siger, “det gider jeg simpelthen ikke”, så kan det, at få motiveret en ung teenager, til at komme i gang og deltage med hjemmets mange gøremål, godt være lidt af en udfordring.

Og det kan være mere end fristende, at provokere din teenager for at komme op i omdrejninger, når han eller hun ikke gider deltage eller bidrage i hjemmet. Men at provokere eller at brokke sig, er ikke en god ide. Konstante påmindelser vil sandsynligvis bare gøre din teenager endnu mindre motiveret og mindre ansvarlig.

Din teenager vil med stor sandsynligvis ikke “huske” at tage skraldet ud, hvis han ved, at du vil minder ham om det adskillige gange hver gang. Og han vil sandsynligvis heller ikke komme op i omdrejninger den femte gang du ber’ ham om at gøre et eller andet, hvis de første fire gange ikke havde nogen effekt.

Men det er vigtigt for børn og unge at have pligter. Store børn store pligter og små børn mindre pligter. Og pligter er samtidig en fantastisk måde, at undervise din teenager i at være mere ansvarlig.

Sådan kan du få din teenager til at lave pligter uden at brokke sig.

Tildel din teenager faster opgaver, som er planlagt i forvejen

At spørge din teenager helt spontant, om han eller hun vil påtage sig en opgave hjemme eller hjælpe til med et eller andet, kan sagtens føre til en større diskussion. Hvis du ser din teenager sidde og spille computerspil på sit værelset og du lige stikke hovedet ind af døren og venligt spørger, “gider du lige at gå til købmanden, eller lufte hunden?” så vil du med stor garanti opleve en temmelig stor modstand. Ja jeg gætter bare.

Så vidt det er muligt, så fortæl din teenager i god tid, at du godt kunne bruge hans eller hendes hjælp. Allerbedst er det, når der ligger helt klare aftaler om, at din teenager eksempelvis har ansvaret for at tømme opvaskemaskinen hver dag efter aftensmaden, støvsuge mandag, onsdag og fredag, har en ugentlig maddag eller hvad det nu måtte være. Gør det til en vane, at du kun ber’ din teenager om spontan assistance, når det virkelig brænder på.

Tilbyd lidt fleksibilitet

Teenageårene er det perfekte tidspunkt for din teenager, til at lære nogle værdifulde livsfærdigheder, som eksempelvis selvdisciplin. At tilbyde en lille smule fleksibilitet og frihed omkring opgaverne i hjemmet, vil give din teenager mulighed for, at øve disse færdigheder.

Sig til din teenager, at han eller hun kan bruge computer, Ipad eller anden form for elektronik, eller hygger sig med hvad der nu har din teenagers interesse, lige så snart opgaverne er gjort. Lad det så være op til din teenager selv at afgøre, hvornår han eller hun går i gang med opgaverne. På den måde, lærer din teenager selv, at administrere sin tid bedst muligt og afgør selv, hvornår der er tid til al det sjove.

At tilbyde muligheden for selv at vælge, gør at din teenager vil opleve at være i kontrol, og han eller hun vil derfor være mere motiveret for at deltage, i de hjemlige og nogle gange lidt sure pligter.

Giv en skilling

Mens nogle forældre ønsker at betale lommepenge til deres børn og unge, for at hjælpe til med pligter i hjemmet, så er der andre forældre, som mener, at det er helt naturligt at forvente, at ens børn og unge hjælper til hjemme, uden at skulle have betaling for det.

Nogle gange kan en løsning midt imellem, være en god måde at lære og installerer nogle værdifulde indsigter på hos din teenager, alt imens din teenager stadig lærer og oplever værdien af at tage ansvar.

Overvej at betale din teenager et beløb for opgaver i hjemmet, som du ellers ville betale en udefra for at gøre. Det kunne være havearbejde, pasning af yngre søskende, skovle sne eller hvad ved jeg. Rengøring af eget værelse, vask, opvask og hjælp til madlavning, er blot en hel naturlig del af hverdagens mange gøremål i hjemmet, og bør deles af alle.

Etablere klare konsekvenser

Lad din teenager vide, hvad der vil ske, hvis han eller hun, ikke udfører sine opgaver. Uanset om det handler om ikke at få penge mellem hænderne, eller det handler om, at du fratager din teenager nogle privilegier, så skal du sørge for, at din teenager er fuldstændig klar over, at det er op til ham eller hende, at afgøre sin egen skæbne.

Hvis din teenager vælger ikke at udføre sine pligter, så skal du uden tøven, gennemføre de konsekvenser, som du tidligere har præsenteret ham eller hende for, uden at give yderligere påmindelser.

Lad være med at købe alt din teenager peger på

Hvis du køber alt, hvad din teenager vil have, eller hvis du giver ham eller hende ubegrænsede privilegier, uanset hvor meget arbejde han eller hun udfører derhjemme, vil din teenager bare ikke være motiveret til at udføre sine opgaver. Dæk din teenagers grundlæggende behov, men lad være med at give penge eller ekstra privilegier, blot fordi din teenager spørger.

Giv kun én enkelt påmindelse

Målet er, at din teenager i sidste ende vil kunne gennemføre alle sine opgaver, uden at det kræver nogen påmindelser fra din side. Når alt kommer til alt, så vil du ikke være der, den dag han eller hun er blevet 30+, og værelset hjemme i din teenagers hjem roder og flyder med alting. Du vil heller ikke vække din teenager og sikre, at han eller hun møder rettidigt ind på jobbet, eller har mad nok i køleskabet og vel og mærke sund mad og ikke fastfood.

Din teenager skal lære at klar sig selv, og det gør du bedst ved at holde ham eller hende ansvarlig for eget liv. Hvis din teenager har brug for en reminder i begyndelsen, så giv ham det, al begyndelse er svær, men hvis du giver mere end én, skyder du dig selv i foden, og du indlægger dig selv til at være din teenagers støtte person resten af livet.

Du kan eventuelt bruge “Hvis….så” strategien, for lige at minde din teenager om konsekvenserne. Du kan for eksempel sige: “At hvis du ikke får gjort badeværelset rent inden sengetid, så får du ikke lov til at sidde ved computeren eller Xboxen i morgen.” Lad det så derefter være op til din teenager, om han eller hun har lyst til at rengøre badeværelset inden sengetid.

Hvis din teenager så vælger ikke at udføre sine pligter, så må du følge op med denne eller en anden konsekvens. Undgå at holde lange foredrag eller komme med løftede pegefingre, men gør det i stedet krystalklart overfor din teenager, at hvis han eller hun vælger at udføre sine pligter i fremtiden, så vil din teenager naturligvis kunne beholde sine privilegier, og hvis ikke, vil der naturligvis komme nye konsekvenser.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *