Sådan lærer du din teenager, at planlægge og styre sin tid

Alt imens din teenager måske tror, at det er fint nok at vente til allersidste sekund med at lave sin samfunds rapport eller sine matematikopgaver, så kan det, at udsætte opgaver eller projekter, være et stort problem senere hen i livet.

Din teenager tror måske fejlagtigt, at ved at vente til sidste øjeblik, så kan en uventet sygdom, et problem eller udfordring, gøre det legalt ikke at aflevere sine opgaver. Problemet er bare, at din teenagers fremtidige chef eller kollegaer sandsynligvis ikke vil acceptere, at arbejdet bliver forsinket – eller de undskyldninger, som følger med de forsinkede projekter.

Teenagere, der ikke lærer at planlægge og styre sin tid ordentligt, risikerer at blive hængende i denne negative adfærd resten af deres liv. Og det at vente til allersidste sekund med at færdiggøre sine ting, kan forårsage alverdens udfordringer og problemer i fremtiden, såsom et højt stress niveau, humørsvingninger og problemer i parforholdet.

Det er vigtigt, at lære din teenager at udvikle sig og opføre sig ansvarligt. Det betyder blandt andet, at kunne styre sin tid fornuftigt, uden at der er brug for konstante påmindelser eller hjælp fra din side, i forhold til at få din teenagers opgaver og projekter gjort færdige til tiden.

Fordele ved at kunne styre sin tid

Skolen og videregående uddannelser, kan være travle steder med mange opgaver og pligter, men den dag din teenager ikke er teenager mere, og bevæger sig ind i de voksnes rækker og ind på arbejdsmarkedet, så bliver det for alvor travlt og hektisk for din søn eller datter. Derfor er det vigtigt, at begynde at lære din teenager at styre sin tid nu når han eller hun stadig er ung.

Din teenager vil nyde og opleve øjeblikkelige fordele som:

 • Mindre angst og bekymringer, når projekter i skolen skal være færdige, og mindre frygt, når der ligger en test forude og venter.
 • Øget ansvarlighed og uafhængighed.
 • Bedre evne til at træffe gode beslutninger.
 • Mere tid til familie og venner.
 • Bedre ydeevne på jobbet og i skolen.
 • Flere muligheder for at slappe af og trække vejret.

Steps som du som forældre kan bruge for at lære din teenager at bruge sin tid optimalt.

Teenagere har som regel ret strukturerede skemaer i skolen. Deres skoledag og deres aktiviteter efter skolen, er ofte planlagt for dem. I hvert fald for de lidt yngre teenagere.

Som følge heraf, lærer mange af dem ikke, at varetage deres tid fornuftigt, når de endelig har nogle frie huller i kalenderen eller tid til overs.

Her er nogle forslag du kan bruge, i forhold til at lære din teenager, de helt basale færdigheder, til at kunne håndtere sin tid og bruge den fornuftigt:

 1. Vær en god rollemodel i forhold til at styre din egen tid. Hvis du altid selv er for sent på den, overskrider dine tidsfrister eller andet, så vil din teenager med stor sandsynlighed gøre det samme. Lær at styre din egen tid med omtanke, og vis din teenager, at du sagtens kan udføre vigtige opgaver på en hvilken som helst dag, selv når kalenderen skriger efter mere tid.
 2. Udstyr din teenager med et værktøj til at håndtere sin tid bedre. Det kan være en lille kalender, en notesbog, som din teenager kan skrive i, eller en af de mange app, der digitalt kan holde overblik over dagens gøremål og kommende aktiviteter. Der findes så utallige mange, og de fleste er gratis, så hjælp din teenager med at finde en, der passer lige præcis til ham eller hende. Få en snak om vigtigheden af at holde styr på sin tid, og prioritere sine aktiviteter med omtanke.
 3. Motiver din teenager til at lave en tidsplan. Din teenagers tid kan nemt blive opslugt af videospil eller tid på de sociale medier, hvis han eller hun ikke er forsigtig. Lær din teenager at planlægge sin dag, så der er tid til både lektier, vennerne, hjælp hjemme, et fritidsjob eller andre aktiviteter. Husk er der altid skal være tid til det sjove også, for ellers ender det med, at det hele bare bliver en sur pligt, og så går der ikke længe, før din teenager er tilbage til det gamle system, som ikke har nogen struktur eller mening.
 4. Motiver din teenager til at udvikle sine egne rutiner. Motiver din teenager til at etablere sunde vaner, såsom at lave hans eller hendes pligter lige efter skole. Når din teenager kommer ind i rutinen med at gøre ting i en bestemt rækkefølge, så slipper han eller hun for, ikke at skulle spilde sin tid på, at tænker over hvad der kommer efter den aktivitet man nu er i gang med, for det ligger helt på rygraden.
 5. Undgå at brokke dig. Det kan være fristende, at skælde din teenager ud, eller blive ved med at minde din søn eller datter om, at der er noget som han eller hun har glemt. Men at blive ved med at minde din teenager om, at lave sine lektier, tage opvaske eller gå ud med skraldet, vil kun svække din teenagers ansvarlighed. Opstil regler der helt klart beskriver dine forventninger og følg op med konsekvenser, hvis ikke de bliver efterlevet. På den måde vil din teenager lære af sine fejl, rette ind og klare sig meget bedre i fremtiden.
 6. Sæt grænser for brugen af elektronik. Din teenager kan spilde utallige timer på sociale medier eller med at spille videospil, hvis han eller hun ikke er forsigtig. Skab regler, der kan hjælpe din teenager med at skabe sunde vaner omkring brugen af sin mobiltelefon og andre digitale medier.
 7. Motiver din teenager til at sætte mål for sig selv. Tal med din teenager om hvilke personlige mål, han eller hun ønsker at nå. Hjælp derefter din teenager med, at finde ud af, hvor meget tid det kræver på daglig basis, at nå disse mål. Uanset om din teenager kunne tænke sig at træne 3 gange om ugen i 30 minutter, ønsker at få et fritidsjob eller vil bruge lidt mere tid på lektierne på at få nogle højere karakterer, så vil det, at lære at sætte mål, gøre din teenager meget mere bevidst om sit tidsforbrug, og kan derfor bedre beslutte sig for, om den måde han eller hun prioriterer sin tid på lige nu, er den rigtige eller om der er plads til forbedringer.

Motiver din teenager til at lære denne færdighed, at kunne planlægge og håndtere sin tid bedre. Der vil være tidspunkter, hvor din teenager vil fejlberegne, hvor længe et projekt tager eller dage, hvor din teenager glemmer en deadline. Hjælp din søn eller datter med at lære af disse fejl, og husk på, Rom blev ikke bygget på en dag.

1 svar
 1. Lajla Jensen
  Lajla Jensen siger:

  Hej
  Her hos os er det ofte svært at vejlede coache mine teenagere. Ofte er en forældre den absolut sidste de gider høre på. Jeg vil tage med mig dog, at jeg som rolle model skal blive bedre til at vise hvordan jeg arbejder med at strukturere min tid. Det skal være mere synligt og italesættes mere.

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *