Hvad tid burde din teenager gå i seng?

Der var engang…

Sådan starter mange gode historier, og sådan starter denne også, for de dage hvor du kunne be’ din søn eller datter om, at gå i seng kl. 20.00, er vist for længst overskredet.

I dag skal du være mere end heldig, hvis din teenager falder i søvn før midnat.

I takt med at din søn eller datter bliver ældre og bevæger sig ind i teenageårene, vil det være helt naturligt for din teenager, at blive længere og længere oppe om aftenen, idet der sker en biologisk forandring i hjernen, der gør at trætheden først indtræder et par timer senere end før. Det betyder i den anden ende også, at din teenager først er frisk og klar til en ny dag den efterfølgende morgen, et par timer senere end tidligere. Hele din teenagers søvnmønster er simpelthen forskubbet et par timer, og det giver rigtig store udfordringer i forhold til den manglende energi på daglig basis.

Tag det tidspunkt som din teenager skal op på hver morgen, og træk så 9 timer fra. Så har du det tidspunkt, som din teenager optimalt bør gå i seng efter, for at få den nødvendige søvn. Det er meget muligt, at du nu tænker, at det kommer aldrig til at ske, det er alt for tidligt på aftenen, og det vil min søn eller datter aldrig gå med til, men det er det som du skal sigte imod og håbe på det bedste.

Hvis din teenager har brug for at komme op kl. 6.30 om morgenen for at gøre sig klar til skolen, så har han eller hun brug for at komme i seng mellem 20.30 og 22.30 aftenen før. Har din teenager brug for at komme op tidligere en 6.30, så er der en stor sandsynlighed for, at din teenager ikke kommer til at få den anbefalede mængde af søvn hver nat.

Det er nok ikke sandsynligt, at du vil se din teenager hoppe under dynen så snart solen går ned, men du kan opmuntre til, at din teenager går i seng ved 22-tiden, ved at holde fast i og fremme nogle gode søvnvaner.

Flere steder i udlandet og på mange skoler i USA, har man af samme årsag, eksperimenteret med en senere skolestart for elever i udskolingen, og tilbagemeldingerne lyder, at der er stor forskel på den energi som eleverne møder ind med, de har en bedre indlæring, og karaktererne er højere end tidligere.

Hvorfor har teenager brug for søvn?

Åbenlyst, så har alle brug for en god portion søvn hver nat, men teenageårene er en vigtig periode af livet, hvor det i særdeleshed er vigtigt at få tilstrækkelig med søvn.

Det er muligt, at din teenager selv mener, at han eller hun er voksen nu, men din teenagers hjerne er langt fra færdigudviklet. Det sker først i midt-tyverne.

Af samme grund vil din teenager højst sandsynligt træffe nogle ikke særlig gennemtænkte beslutninger, og det bliver kun forstærket, når han eller hun er i søvnunderskud.

Dertil kommer, at teenagere som ikke får tilstrækkelig med søvn, er i større risiko for at få en depression, ha’ humørsvingninger, spise for meget og spise usundt.

Bør jeg give min teenager faste sengetider?

Nogle gange vil forældre spørge sig selv, om det er hensigtsmæssigt at give sin teenager en fast sengetid? Hvor din 13-årige måske nok har brug for mere hjælp til at komme i seng på et passende tidspunkt, bør en 17-årig ikke have så mange påmindelser om, hvornår det er tid til at gå i seng.

De burde kunne tage vare på sig selv.

I stedet for at give din ældre teenager en fast sengetid, så fortæl din teenager hvorfor søvn er så vigtig, for både kroppen og hjernen, og fortæl hvad søvn gør for indlæringen, karaktererne og muligheden for at få den ungdomsuddannelse, som han eller hun ønsker sig.

Tag derefter en snak om, hvordan din teenager kan indrette sin aften, så både hygge, lektier og andet kan passe ind, i forhold til den nødvendige sengetid.

Sørg for, at din teenager ikke ser det som værende sejt eller cool at være udkørt eller træt. Nogle teenagere kan godt finde på, at prale af at de har været oppe hele natten for at lave lektier eller spille videogames eller andet med deres venner.

Jeg hører ofte unge prale af, at de kun har fået 4 timers søvn og selv mener, at det er et udtryk for styrke, at de er i stand til at nøjes med så lidt søvn. Der kommer en pris på et tidspunkt der skal betales, og den pris er foruroligende høj.

Ha’ fokus på at opmuntre til en fornuftig sengetid i stedet for at tvinge din teenager i seng på et bestemt tidspunkt. For nogle teenagere er en naturlig træthed nok til at minde dem om, at komme i køjen.

For de teenagere som stadig ikke er motiveret til at gå i seng på et fornuftigt tidspunkt, er der brug for at opstille en række regler, der kan motivere dem. Eksempelvis, hvis din teenager er gammel nok til at køre bil, og fra tid til anden låner families bil, så kan et forbud mod at bruge bilen være yderst motiverende i forhold til at få den rette nattesøvn.

Det kan være tid på de sociale medier, tid med venner eller andet, som for en tid kan blive inddraget, såfremt din teenager ikke får sin natte søvn. Du ved sikker godt, hvad det er der vil motivere din egen teenager, og det er lige præcis det, som du så skal gore brug af.

Sådan tilskynder du også din teenager til at gå i seng til tiden

Hvis du selv går i seng ved 21-22 tiden, kan det være svært at vide hvornår din teenager går til ro, derfor kan det være en god idé med nogle gode rutiner eller regler fra din side af.

Her kommer nogle forslag som du med fordel kan bruge:

  • Konfisker alle elektroniske enheder kl. 21.00 hver aften, så samler du smartphones, ipads og andre elektroniske enheder og opbevar dem i en kurv i et fælles område af huset. Hvis din teenager af en eller anden grund skulle snige sig til at tage sin mobiltelefon tilbage, så må du tage alle enhederne ind i dit eget soveværelse. Alt for ofte bliver teenagere længe op for at kommunikere med deres venner eller surfe på internettet, og lyset fra skærmen forstyrrer søvnhormonet melatonin, som skulle gøre din teenager naturlig træt. Gør dig selv en tjeneste, og kast din egen telefon i kurven også.
  • Drop alle former for koffein. I stedet for at servere sodavand eller andre koffeinholdige drikke, så motiver din teenager til at nøjes med et glas vand til aftensmaden og hyggen senere. Bare det at tage en enkelt tår af en kop kaffe eller en energidrik, kan påvirke din teenagers søvn og dermed energien den efterfølgende dag. Hvis din teenager har brug for koffein for at komme igennem dagen, så har han eller hun sandsynligvis brug for mere søvn i al almindelighed.
  • Skab et miljø i soveværelset, der indbyder til søvn. Et soveværelse skal være mørkt og køligt. Ha’ eventuelt en lille lampe over sengen, hvis din teenager kan lide at læse før sengetid. Madrassen og puden skal være behagelig at ligge i.
    Hvis din teenager har et fjernsyn på værelset, bør du overveje at fjerne det. Soveværelset skal være til at… ja sove i.
    Og ja – jeg ved godt at det også er her din teenager hænger ud med sine venner når de er på besøg, og at det også er her de oftest laver lektier, men jeg tror du forstår hvad jeg mener.
  • Lav faste sengetider. Sørg for, at din teenager ved, at du forventer, at han eller hun skal være i seng ved kl. 21.30 eller 22.30 med lyset slukket en halv time senere. Selv om det måske ikke er muligt at håndhæve reglen om at lyset skal være slukket en halv time senere, fordi du måske selv allerede er gået i seng, så kan det, at du fortæller din teenager, at du har denne forventning, være med til at motivere din teenager til at efterleve reglen.
  • Vær en god rollemodel. Hvis du altid selv falder i søvn på sofaen mens du ser tv, eller har svært ved at vågne og kæmper med at komme op om morgenen, så vil din teenager sandsynligvis gøre det samme. Vis din teenager hvor vigtigt det er, at få tilstrækkelig med søvn, ved selv at gå i seng på et fornuftigt tidspunkt. Du har også brug for din egen søvn, til at have energi og overskud den følgende dag.

Eftersom du ikke kan kontrollere din teenagers søvn jo ældre de bliver, og i særdeleshed hvis din teenager vælger at tage på efterskole, som flere og flere gør, så er det vigtigt, at gode søvnvaner bliver installeret så tidligt i teenageårene som muligt.

Overordnet set, så er det bare så utrolig vigtigt, at din teenager får den søvn som han eller hun har brug for, fordi det er med til at skabe bedre læring, bedre karakterer, bedre uddannelse, bedre job, bedre humør og dermed også muligheden for det gode liv, som alle unge går og drømmer om.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *