Sådan belønner du din teenager for god adfærd

Teenagere er på en lang udviklingsrejse, som skal gøre dem klar til at træde ind i de voksnes rækker og parate til at kunne stå på egne ben og klare sig selv.

De er simpelthen godt i gang med at finde ud af hvordan verden er indrettet, og hvordan de passer ind i denne nye verden.

Det er en proces, det kan tage tid og kræver tålmodighed. Både for dig som forælder, men også for din teenager.

Når de gør noget godt i skolen eller i hjemmet eller bare træffer nogle gode og sunde beslutninger, kan du med fordel give dem en eller anden form for belønning.

Belønningen behøver på ingen måde at være penge eller andre materielle goder, men en belønning kan være en god måde at sige tak eller jeg er stolt af dig, fordi det viser din teenager, at det han eller hun har gjort er rigtigt, og at din teenager er på rette spor.

Samtidig viser det din teenager, at gode ting sker for gode mennesker. En vigtig lektie.

Hvornår fortjener din teenager en belønning?

Din teenager kan opnå en belønning for en positiv adfærd eller ved at ændre en negativ adfærd.

Skønt du ikke skal belønne alt hvad din teenager gør, så er der ingen tvivl om, at en belønning i ny og næ, vil forstærke lysten hos din teenager til at fortsætte af den nye og mere positive vej.

Derudover, så føles det bare rart, når vi engang imellem kan forkæle vores teenager.

Det viser, at du lægger mærke til den positive adfærd som din teenager udviser, og ikke kun ser de ting som ikke fungerer eller som din teenager gør forkert.

Gode belønninger for god adfærd

Mange forældre tror fejlagtigt, at unge mennesker kun motiveres af penge eller materielle gode, men det er ingenlunde tilfældet.

Gennem mine mange års arbejde med unge teenagere, har jeg haft mulighed for at spørge ind til, hvad det er unge mennesker gerne vil belønnes med, når de har gjort noget godt og deres forældre gerne vil belønne dem.

Det er ofte meget mere bløde belønninger, som betyder noget og gør en forskel for din teenager.

Den følgende liste indeholder en række forslag til belønninger, som du kan overveje, og som din teenager med stor sandsynlighed vil sætter rigtig stor pris på. Det er alle sammen ting, som de unge jeg har talt med, selv har sagt betyder noget for dem.

Her er så listen, som de unge selv udtrykker, kunne være gode belønninger.

Hvis din teenager har en særlig interesse, så vil det naturligvis falde i god jord, hvis en belønning fra tid til anden kunne matche lige præcis denne interesse.

Måske din teenagere er inkarneret FCK fan, så ville det jo være naturligt at købe billetter til en topkamp i superligaen mellem FCK og et af de andre tophold.

 • Et kram. Du vil blive overrasket over hvor meget en simpel handling som et kram betyder for en ung teenager. Vi ved det jo fra os selv, hvor godt det føles, når en vi holder af, giver et stort bjørnekram.
 • Din tid. Hvis der er noget som alle unge mennesker efterspørger, så er det mere kvalitetstid med mor eller far. Ja det er rigtigt, at mange unge mennesker trækker sig lidt fra deres forældre i ungdomsårene, men når jeg spørger de unge mennesker, hvorfor de ikke bruger mere tid sammen med familien, så hører jeg ofte, at de ikke oplever familietid som værende nærværende. Unge har lyst til og brug for den dybe samtale uden forstyrrende digitale apparater og bare på tomandshånd. En god gåtur i det fri eller en fortrolig snak i bilen fra A til B, kan være gode måder at blive fortrolige på.
 • Et abonnement. Måske din teenager har et favorit magasin/blad, som han eller hun går og sparer sammen til hver måned, som ikke bare ville gøre lykke, men måske også reducere lysten til at være på de sociale medier konstant. Det kunne også være et abonnement på en musik streaming tjeneste, som din teenager ofte har talt om at melde sig på.
 • Ekstra tid ude i weekenden. Giv en ekstra time ude I weekenden, så din teenager kan være længere tid sammen med vennerne og hygge sig på egen hånd. Med frihed kommer ansvar, så det er samtidig en god måde at opbygge tillid til hinanden på.
 • Sove længe. Giv din teenager lov til at sove lidt længere end normalt i weekenden, og lad din søn eller datter slippe for den normale morgenrutine med resten af familien.
 • Udlån af familiebilen. Hvis din teenager er over 18, er ansvarlig og har erhvervet sig et kørekort, så kan det være en stor ting for din teenager, hvis han eller hun kan få lov til at låne bilen og invitere et par af vennerne med på en lille køretur til den nærmeste café og få en kop kaffe eller andet.
 • Computer Tid. At sætte grænser for hvor lang tid din teenager må være på computeren dagligt, er bestemt ikke nogen dårlig idé. Det giver dig samtidig muligheden for, at forære din teenager en ekstra time eller to på computeren, når han eller hun har gjort et eller andet godt, enten i skolen eller hjemme.
 • Favorit måltid. Giv din teenager muligheden for, at bestemme en af ugens måltider med tilhørende dessert, helt efter eget valg.
 • Pizza aften. Stort set alle teenagere elsker pizza. Lav en aften med pizza på menuen og lad din teenager bestemme hvilken pizza I skal have. Enten hjemmelavet eller hentet udefra. Lad din teenager invitere sin bedste ven eller veninde med til denne pizza aften. Det betyder meget for dem!
 • En tur i biffen. Lav en biograf tur for hele familien samlet, eller lad din teenager invitere en god ven eller veninde med i biografen. Forær dem billetterne og lidt ekstra penge til lidt snack til filmen. Hvis det er familien der samlet nyder godt af belønningen og tager i biografen, så lad det være din teenager der suverænt bestemmer hvilken film I skal se.
 • Koncert billetter. Måske din teenager har et favoritband, som lige har annonceret at de kommer til byen. Måske det kunne være en idé at købe et par billetter til koncerten, så din teenager kan invitere en god ven eller veninde med til koncerten.
 • En makeover af teenageværelset. En gang imellem kan man godt blive lidt træt af at kigge på det samme møblement, de samme billeder og de samme lamper og tæpper, så måske en opgradering af teenageværelse kunne være en god belønning.
 • Tid med en god ven. Giv din teenager lov til at invitere en ven hjem til overnatning, hvor den står på god mad og hygge, film eller gaming.
 • Mobil telefon. Hvis din teenager ikke har sin egen mobil telefon endnu, så kunne det være en rigtig god belønning at forære din søn eller datter en mobiltelefon, for at have gjort noget godt. Mind din teenager om, at med en mobiltelefon kommer også et ansvar, og det går ud på at fortsætte de gode takter fremover, og hvis det ikke er tilfældet, så forsvinder muligheden igen for at have en mobiltelefon med tilhørende abonnement.
 • Hobby værktøj. For en teenager som er interesseret i en speciel hobby, kan et stykke værktøj som passer til denne hobby, gøre underværker. Det kan være at din teenagere elsker at være kreativ, og der findes mange forskellige typer værktøj, som kan gøre den kreative proces nemmere og sjovere.
 • En ny og god bog. At læse en helt almindelig bog i papirformat er noget som de færreste teenagere begiver sig ud i. Du kan opmuntre til læsning af dette format, ved at forære din teenager en god og spændende bog eller give din teenager et gavekort, så han eller hun selv kan gå ud og købe en bog efter eget valg.
 • Nyt tøj. Enhver teenager vil gerne klæde sig pænt og se smart ud i den seneste mode for unge, og det gælder både unge mænd og kvinder. Giv din teenager et gavekort til det nærmeste storcenter og lad din teenager gå på indkøb efter et nyt stykke tøj. Giv din teenager et lift og lad din teenager på egen hånd eller sammen med en god ven eller veninde, gå på indkøb efter det mest hippe stykke beklædning uden at du blander dig.

Jeg er stor fortaler for, at give en fair og rimelig belønning for et arbejde godt udført eller en positiv adfærd, og jeg anbefaler altid forældre at overveje, hvordan de kunne glæde deres søn eller datter.

Naturligvis skal de ikke have en belønning hver gang de gør noget godt, men fra tid til anden og hvor det giver mening. Det har bare en utrolig positiv og motiverende effekt hos din teenager.

Udover den liste som jeg har skrevet ovenfor, og som er tanker fra de unge selv, når jeg har spurgt dem om, hvad der kunne motivere dem, så kan du sikkert selv komme på nogle flere idéer som passe lige præcis på din søn eller datter.

Rigtig god fornøjelse med at prøve det af.

Mange hilsener
John

 

1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *