Pjækker din teenager fra skole – tror du?

Pjækker din teenager fra skolen tror du?

Jeg har stillet samme spørgsmål utallige gange til forældre til teenagere, når jeg har været rundt i landet og holdt foredrag.

Hvad tror du de svarer mig, når jeg spørger?

Du skal selvfølgelig lige have med i baghovedet, at når jeg spørger ud i en stor forsamling af forældre, er det naturligvis ikke rart at markere sig i dette forum, hvor man måske bliver kikket skævt til, hvis man rækker hånden i vejret til spørgsmålet.

Det er absolut kun en meget lille del af tilhørerne, som række hånden op til mit spørgsmål.

Når man så laver en anonym undersøgelser blandt forældre til teenager, og spørger om det samme, altså tror du at din teenager har pjækket fra skole indenfor det seneste år, så svarer over 90 % af forældrene nej til spørgsmålet.

Der er altså en udbredt oplevelse blandt forældre til teenagere, at deres barn går i skole hver dag.

Hvis ikke du allerede har tjekket det, så bør du nok gøre det nu, for der kan være en temmelig stor sandsynlighed for at du tager grueligt fejl.

Når jeg taler med unge teenagere, enten i min coaching eller på mine gruppeforløb rundt om i landet, så er der rigtig mange som indrømmer, når jeg taler med dem på tomandshånd, at der nok er kommet for mange fraværsdage ind i hverdagen, og det nok er et skråplan de er kommet ind på.

Der er ikke mange unge som synes at det at gå i skole er den fedeste aktivitet de kan komme på, og mange kan sagtens finde aktiviteter, som er mere underholdende end tyske verber og matematik.

Hvad er så grunden til, at så mange unge i dag pjækker fra skole?

Grunden er ikke nødvendigvis at skolen er kedelig og lærerne ikke formidler det faglige stof på en interessant måde, selvom der måske godt kunne være plads til forbedringer, på nogle af de skoler jeg har besøgt.

Tit og ofte er der nogle andre og mere personlige årsager til fraværet.

Det kan være ting som:

  • Mobning i skolen
  • Gruppepres
  • Negative oplevelser hjemme, som de ikke vil risikere at afsløre i skolen
  • Dårligt forhold til en eller flere lærere
  • Stress eller depression
  • Svært ved at forstå det faglige stof
  • Svært ved at be’ om hjælp til det faglige stof

Disse ting kan være nogle bud på gode grunde til at blive væk fra skolen, og jo mere den unge bliver væk fra skolen, des mere falder de bagud rent fagligt, og des sværere bliver det fremadrettet, at kunne lære endnu flere nye ting.

Så det hele bider sig selv i halen, og gør kun ondt værre.

Når jeg spørg de unge mennesker, hvordan de lykkes med at snyde forældrene med hensyn til ikke at gå i skole, så skal jeg da lige love for, at fantasien fejler bestemt ikke noget her.

Hvis vi i Danmark i fremtiden skal leve af vore kreative og fantasifulde unge hjerner, så er der på den front bestemt ikke grund til bekymring.

Jeg får alle mulige forklaringer om, hvordan de står op og lader som om at de går i skole, kommer hjem på det tidspunkt de normalt kommer hjem på efter skole, og kan fortælle livligt om dagen henne i skolen og hvad der er sket og hvad de har lært.

Eller at de fortæller forældrene, at der på skolens intranet, er indløbet en aflysning af de første timer og at der ikke er nogen vikar, så de først skal møde senere.

Der er så mange varianter af disse historier, og de bliver fortalt med den største indlevelse og oprigtighed til deres forældre.

Prøv lige og hør engang.

Det behøver jo ikke at være din søn eller datter, men ville du ikke gerne vide det og være sikker?

Én dag kan blive til flere dage, der kan blive til mange dage, og pludselig så er skoleåret slut, og karaktererne har fået en ordentlig tur nedad.

Skolen har naturligvis et ansvar fo, at melde tilbage til forældrene, når eleverne pjækker fra skolen, men der kan gå noget tid fra skolen opdager det, til der rent faktisk bliver sat ind, og så kan det måske være for sent.

Derfor er du nød til som forælder, at være fremme i skoene, og være på forkant og finde ud af hvordan din teenager forholder sig, i forhold til pjæk fra skolen.

Hvis du er medlem hos os, kan du logge ind på medlemssiden og se en lille video, hvor jeg kommer med mine anbefalinger til, hvordan du bedst sætter ind og får taget snakken med din teenager, hvis der skulle være ugler i mosen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *