Disse færdigheder har din teenager brug for at lære, for at kunne klare sig på egen hånd i egen bolig

Hjælp din teenager med at lære disse færdigheder, inden han eller hun flytter hjemmefra.

Bare fordi din teenager er blevet 18 år gammel, behøver det ikke at betyde at han eller hun er klar til at flytte hjemmefra og leve på egen hånd.

Medmindre du har lært din teenager de mest basale færdigheder man har brug for, for at overleve i den virkelige verden, vil der være en stor risiko for at din teenager kommer til at arbejde hårdt for sin nye frihed.

Rent faktisk så bliver der flere og flere såkaldte boomerang unge, altså unge som først er flyttet hjemmefra men ret hurtigt vender hjem til mor og far igen, fordi de mangler mange af disse færdigheder og kæmper en hård kamp, for at klare sig uden den økonomiske, fysiske og  emotionelle support, som de fik da de boede hjemme.

Uanset hvad din teenagers planer er efter endt skolegang, så er der bare nogle vigtige kompetencer, som din teenager skal kunne håndtere, og som han eller hun ikke kan leve uden.

Din teenager har brug for at vide, hvad det vil sige at kunne have et fast arbejde.

Lad være med at forvente, at bare fordi din teenager har klaret sig gennem sin skoletid uden de store udfordringer, så vil han eller hun også sagtens kunne klare sig ude på arbejdsmarkedet.

Jeg er bare nød til at sige, at det at være ansat ude på arbejdsmarkedet, skulle møde ind til en bestemt tid, få løn for et stykke arbejder der er godt udført, er bestemt ikke det samme som at gå i skole.

Det er en helt anden verden og nogle helt andre regler.

Hvis din teenager har et fritidsjob ved siden af skolen eller måske får et job i sommerferien, så vil det være med til at give din teenager et indblik i, hvad det vil sige at have et arbejde, at skulle leve op til et ansvar, og ikke mindst at skulle samarbejde med andre, for at skabe et resultat eller nå et mål.

Det er læring for livet og det vil forberede din teenager, til at skulle træde ind på et nogle gange udfordrende arbejdsmarked.

Din teenager har brug for at lære at sætte mål.

Uanset om din teenager har et ønske om at tabe et par ekstra overflødige kilo, få en six-pack på mavsen eller din søn eller datter har et mål om at udrette store ting og nå toppen i dansk erhvervsliv, så et det at kunne sætte mål helt afgørende.

Så lær din teenager at sætte mål. Mål for skolen, mål for fritidslivet samt andre relevante mål, og tal så med din teenager om, hvordan man tager handling på disse mål.

Hvis du og din teenager sammen laver nogle gode delmål, så er det muligt for din teenager at se en positiv udvikling hen imod målene, og så vil det være så meget desto nemmere for din teenager, at holde motivationen og snuden i sporet.

At arbejde med målsætning er en øvelse man skal arbejde på konstant og hele tiden, for kun på den måde kan din teenager bliver rigtig god til det.

Mål kan også skifte undervejs, og det er bare helt fint, fordi vi udvikler os alle som mennesker, får nye interesser, nye indsigter og dermed også nye mål som tiden går.

Din teenager brug for at kende de helt basale færdigheder i det at være herre i eget hus, og selvom du kan være fristet af at lade din teenager slippe af sted med ikke at deltage i de hjemlige pligter, så er det vigtigt at din teenager er i stand til at klare sig på egen hånd.

Uanset om din søn eller datter bor på et kollegium eller har en lille lejlighed, så er din teenager nød til at kende til de helt basale færdigheder i forhold til hvordan man driver et hjem.

Lær din teenager hvordan man selv kan fikse småting i hjemmet, og hvis han eller hun ikke selv er stand til at fikse tingene, hvem man så kan ringe til for at få hjælp.

Og det skal ikke være mor eller far, men eventuel en håndværker i nabolaget.

Lær din teenager hvordan man laver mad.

Uden mad og drikke duer helten ikke.

Mange teenagere lever af junk-food og færdig rette i deres unge år, når de bevæger sig ude sammen med vennerne, og det er altså ikke den bedste mad at få indenbords og det indeholder ikke den mængde sund næring, som din teenager har brug for, for at have energi og overskud i hverdagen.

Hvis det er den mad der står på bordet hver dag når din søn eller datter flytter hjemmefra, så går han eller hun altså en rigtig svær tid i møde.

Der skal sund kost på bordet de fleste af ugens dage.

Sidst men ikke mindst, så lær din teenager hvordan man sætter en vask over.

Jeg hører fra rigtig mange unge i midten af tyverne, som kommer hos mig i et coaching forløb, at de en gang om ugen besøger mor og far, både for at få en bid brød i maven, men også for at aflevere den store pose af gammelt snavset vasketøj, som har hobet sig op i den lille hybel og snart har fået ben at gå på.

Det er altså en helt grundlæggende færdighed, som din teenager er nød til at kunne klare på egen hånd, og det vil samtidig gøre din egen hverdag en smule nemmere.

Din teenager har brug for at kunne administrere sine penge.

En af de vigtigste færdigheder som du nogensinde kan lære din teenager, er hvordan man håndtere og passer på sine penge.

Desværre er der mange teenager som forlader barndomshjemmet, uden at have nogen som helst ide om, hvordan man laver et budget eller har styr på finanserne.

Mange unge forfalder lynhurtigt til at oparbejde en stor gæld, ved at benytte sig af alverdens former for kvik-lån eller andre fristende tilbud, og opdager for sent at gælden har steget dem over hovedet, og bliver så sat i Riebers eller skal hjem til mor og far og få hjælp til at komme ud af dette gældshelvede.

Lær din søn eller datter værdien af at lavet et budget, at sætte næring efter tæring, og start gerne i en ung alder.

På den måde vil du hjælpe din søn eller datter med at undgå alle faldgrupperne og være med til at sikre en større tryghed og dermed også en større livskvalitet i deres liv fremadrettet.

Mange hilsener
John Mejlgren

3 replies
 1. Lene Hedegaard Johansen
  Lene Hedegaard Johansen siger:

  Det er en virkelig god blog. Vi har brugt en uge af sommerferien på at lave en 3-års plan for vores 15-årige og en 5- årsplan for den 13-årige. Vi lærer dem at lave mad, vaske tøj, styre deres økonomi, at motionere og andre færdigheder, som vi synes er vigtige. Planerne består af fire powerpoint plancher og de er blevet godt modtaget af de to sønner.

  Svar
 2. Anders Korsgaard Pedersen
  Anders Korsgaard Pedersen siger:

  Relevant og modigt opråb til forældre. Et interessant spørgsmål melder sig; hvor mange unge handler det reelt om? Og hvorfor er det nok nået her til? Forresten – læs gerne korrektur på artiklen en anden gang – bare et godt råd 🙂

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *