Motiver din teenager til at dyrke motion

I denne online og internet tidsalder, er det blevet mere end svært, for unge teenagere, at være fysisk aktive.

Medmindre det ligefrem står på skoleskemaet, og så kan det endda være svært nok at få unge til at deltage, så vælger flere og flere unge motion og fysisk udfoldelse fra, fordi konkurrencen fra de online tilbud, der findes overalt i dag, er blevet så stor, at står du som ung og skal vælge mellem de to markedspladser, så bliver det oftest til fordel for de stillesiddende tilbud, som internettet kan tilbyde.

Fristelsen til at tage imod denne åbne invitation, og til at hengive sig til online-verdenens inaktive tilbud, i forhold til at foretage sig noget aktivt i den virkelige verden, er simpelthen for stor, for de fleste unge mennesker.

At tilbyde sjov og fornøjelse, for en meget lille indsats, i internettets forunderlige verden, vil i de fleste tilfælde vinde, i forhold til fysisk anstrengelse og sved på panden.

Selvfølgelig giver det mening, trods alt, at du som forælder siger til din teenager, at for hver 50 minut, skal din teenager rejse sig fra sin computer, gå udenfor i det gode vejr, og tage en 10 minutters gåtur rundt om i nabolaget, men det er ikke et forslag, som motiverer din teenager til motion, snare et krav fra din side om, at din teenager trods alt skal have, bare et minimum af bevægelse ind i sin hverdag, som enhver ung krop i den grad har brug for.

Hvis du som forælder vil motivere din teenager til at motionere, så er du nød til at kunne håndtere de ofte mange argumenter imod motion, som du kan komme til at stå overfor.

Her er nogle få, som du sikkert allerede har hørt fra din teenager.

“At motionere er hårdt arbejde, og jeg er træt af at arbejde.”

“At begynde at træne, fortæller mig bare, at jeg ikke er god nok som jeg er.”

“Motion er kun godt, hvis jeg gør det hver dag og hele tiden, og det har jeg ikke lyst til.”

“Jeg har andre ting, som er mere sjove at bruge min fritid på.”

“Jeg kommer aldrig til at ligne en superstjerne alligevel, så hvorfor overhoved begynde at motionere?”

Denne sidste indvending, afspejler det medie hysteri, som der findes i denne yderst selv-kritiske teenagealder, som tilbyder en konstant parade af ungdommelig fysisk perfektion, som kun ganske få teenagere kan måle sig med, og derfor helt afviser at prøve af.

Fra tid til anden, vil forældre forsøge at tvinge deres teenagere til at dyrke motion, ved at stille visse betingelser, “før vi gør det, som du har lyst til, er du nød til at komme ud og røre dig lidt” eller ved at tilbyde belønninger såsom “Vi betaler dig for hver gang du går ned og træner”, men begge strategier vil kun fungere som en udefrakommende motivation, og vil kun holde på den korte bane. At tage kampen op, og få din teenager til at dyrke motion, får samme resultat som når du forsøger at tvinge din teenager til at spise den rigtige mad. Du vil højst sandsynligt tabe kampen.

Den unge teenager trækker selv en linje for, hvem der har ansvaret “Det er min krop og det er mig der kontrollerer den, ikke dig!” Præcis! Og her er så forældrenes valgmuligheder. De kan presse på og fremhæve risikoen ved ikke at passe på sin krop, og højst sandsynligt få et svar tilbage der siger “det vil jeg bare ikke” eller de kan appellere til, at den unge teenager selv finder lysten og interessen, og selv tager beslutningen om at komme i gang.

I de fleste tilfælde, så vil det kræve, at din teenager selv finder motivationen inde i sig selv, for at beslutningen bliver ført ud i livet og holder på den lange bane. Hvis du ligger det ud som værende et personligt valg og dit eget ansvar, vil der være væsentligt større chance for, at din teenager træffer det rigtige valg, og begynder at se fordelene ved motion.

Selvfølgelig kan selve begrebet, at dyrke motion, være ubehageligt for en teenager. Det har ofte et dårligt ry, og er tit forbundet med også, at skulle være på slankekur eller spise en anden slags mad – og det er en af de ting, de fleste unge allerede tænker at de burde være på eller burde gøre, men i grunden ikke har særlig meget lyst til. For de fleste unge, ville en slankekur bare være endnu en ting som de skal i gang med, sammen med motionen, og pludselig bliver det hele for uoverskueligt, og så er det nemmere at trække op i banen og bare kaste håndklædet i ringen.

Så til at starte med, er det ikke nogen god ide, både at anbefale motion og så oven i hatten, at spise sundt eller mindre.

Det er meget bedre, at koble de to ting fra hinanden, og så bare motivere til, at begynde at dyrke motion.

Den strategi har en væsentlig højere succesrate, og i sidste ende, er det jo det, der er vores mål for vore unge teenagere, nemlig at begynde en sund livsstil. I øvrigt – når så først at din teenager er begyndt at få smag for motionen, så følger lysten til bedre spisevaner ofte efter helt af sig selv.

I en alder, hvor det er nemt, som ung, at føle sig træt og udmattet, er det vigtigt, at motion og anden form for træning, ikke bliver en sur pligt eller noget, som den unge føler sig tvunget til at gøre, men hvor den unge selv, i sit eget tempo og med egen beslutning kan opleve, at det at gøre noget ved sin krop, styrke den, forme den og føle den tilfredsstillelse det er, at bruge sig selv gør, at andre ting i livet bliver så meget nemmere at håndtere når man bor i en sund krop. Motion er en personlig investering som kan give et meget stor afkast, og motion kan være med til at give den unge en fornemmelse af, at være i kontrol over sit eget liv.

Forældre kan hjælpe med at sætte motion ind i en fornuftig og motiverende kontekst, fordi en kontekst kan enten opmuntre til eller helt afholde en teenager fra at dyrke motion. Så stil et par gode spørgsmål for at hjælpe din teenager med at finde den rette måde for ham eller hende, til at dyrke motion og ikke mindst den gode indstilling til det, at dyrke motion. Eksempelvis, så spørg om det ville være bedste at motionere med andre, eller om det ville fungere bedst på egen hånd? Skal det være indendørs eller udendørs motion? Skal det være selvstyret eller ville det være bedst med en instruktør? Skal det være konkurrencepræget eller afslappet? Skal der være et mål med træningen, eller skal det bare være noget jeg gør, fordi det er sundt?

Hvorfor dyrke motion? Som forælder kan du forklare, at motion vil øge din teenagers fysiske velbefindende, så derfor er det vigtigt, at din teenager prøver det af og giver det en chance. Især hvis din teenager fra tid til anden, kan føle sig ked af det, keder sig eller på anden vis er lidt modløs, så kan motion have, ikke bare fysiske fordele, men også følelsesmæssige fordele. Da der findes mange former for motion, og ikke alle former passer til alle, så kan det være en fordel, at eksperimentere lidt og prøve noget forskelligt af, og der kan du som forælder være med til at støtte, ved ikke at presse igennem, hvad du nu selv synes, der kunne være godt for din teenager.

Den bedste måde du som forælder kan motivere din teenager til at dyrke motion, er ved at forklare de fordele som motion giver ham eller hende. Du kan også bruge dig selv som eksempel og sige ”at nogle dage kræver det også en stor indsats selv for mig, at komme ud af døren og hen til motionscentret, men jeg har det altid meget bedre med mig selv efterfølgende, når jeg har gennemført min træning og kan mærke, at jeg har brugt mig selv positivt”. Motion er en fantastisk måde, enten at starte dagen på, bryde dagen op på, eller afslutte dagen på, og det giver bare en fantastisk nattesøvn.

Når du gennem din egen indsats, kan vise din teenager, at motion ikke behøver at være hverken ubehageligt, smertefuldt eller udmattende, men derimod kan være både afslappende og endda sjovt, er det muligt, at du kan så nogle frø hos din teenager, til selv at prøve det af på et tidspunkt. Du kan jo med fordel fortælle, at det ikke kræver, at man er en atletisk person for at dyrke motion, men at det blot handler om, at have lyst til at bevæge sig og udfordre sin krop.

Som forælder kan du jo altid komme med en invitation: “Hvorfor tager du ikke sammen med mig med ned på motionscentret i dag? Du kan jo bare gå rundt for dig selv hvis du har lyst, og prøve de forskellige maskiner, som du har lyst til at prøve” eller “har du lyst til at gå en aftentur sammen med mig?”.

Lad tilbuddet være åbent, og lad være med at lægge pres på, og lad være med at vise, at du er skuffet eller fornærmet, hvis dit tilbud bliver afvist. På et eller andet tidspunkt, vil din teenager med stor sandsynlighed, takke ja til dit tilbud, især hvis din søn eller datter ikke har andet at lave, og måske keder sig. Måske dette kunne være starten til en ny god vane i familien.

Hvis din teenager beslutter sig for, at gå i gang med et trænings-program, som han eller hun selv har sammensat, så foreslå din teenager, at han eller hun starter i det små, og kun træner i kort tid til at starte med. Eksempelvis så start med bare 10 minutters træning hver anden eller tredje dag, og jo mere din teenager oplever den positive virkning af træningen, jo mere kan han eller hun øge både tid og belastning.

At starte langsomt, og så stille og roligt bygge op, er langt bedre end at starte hårdt ud, for derefter at kaste håndklædet i ringe efter kort tid. Efterhånden som din teenager falder for denne nye aktivitet, vil han eller hun sandsynligvis selv begynde at føle lysten til, at sætte tempoet op. Du kan som forælder støtte op ved at sige:” uanset hvor meget eller lidt du træner, er jeg stolt af din indsats og støtter dig 100 % ”.

At passe på sin krop og sjæl er en investering i fremtiden, og et udtryk for, at man selv synes, at man er værd at gøre noget godt for.

Forældre kan motivere gennem eget eksempel, forklare personlige fordele, tilbyde opmuntring, invitere til at motionere sammen, yde støtte og rose, når motionen er gennemført.

Og skulle det lykkes, at få skabt en fremtidig lyst til at motionere, så påpeg overfor din teenager, at det ikke kun er motionen som er vigtig, men at din teenager er i gang med at udvikle noget, som er endnu mere kraftfuldt og vigtigt, nemlig “selv-disciplin” som er evnen til at skabe og vedligeholde sunde strategier, der er med til at skabe en sund og god fremtid. Et liv med indhold og kvalitet.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *