Covid-19 og ensomhed

G9 Gruppen corona

Er du usikker på, hvordan du skal håndtere ensomhed under covid-19 pandemien?

Du kan være i selvisolation, fordi du måske har fået infektionen allerede, men der er mange andre grunde til, at du måske har valgt at blive indendørs.

Uanset om du er i karantæne på grund af mistanke om at være smittet, hjemme fordi du er i en højrisikogruppe, eller hjemme for at forhindre spredning af infektion, så kan du opleve at være fuldstændig uforberedt på de følelser af ensomhed, der sandsynligvis vil følge med en sådan isolation.

De mennesker som måske allerede lever med en kronisk sygdom, er muligvis allerede bekendt med, hvad det vil sige at være isoleret i hjemmet i lange perioder ad gangen, men for de af os, som er vant til at være ude hver dag, kan det være en stor omvæltning.

Selv de personer som er blevet pensionister og er trådt ud af arbejdsmarkedet, er ude på daglig basis.

Enten for at foretage indkøb, besøge venner eller hygge sig på anden vis. At alt dette pludselig stopper fra den ene dag til den anden, vil være grænseoverskridende for de fleste.

Ensomhed og social isolering

I 2017 blev der lavet en systematisk gennemgang af 40 undersøgelser fra perioden 1950 til 2016, som blev offentliggjort i tidsskriftet Public Health, og der fandt man en signifikant sammenhæng mellem social isolation og ensomhed og dårligere mental sundhed samt øget dødelighed af andre årsager grundet nedsat immunforsvar.

Af samme grund er det yderst vigtigt at passe på din mentale sundhed i disse tider med nedsat social interaktion.

Den mentale sundhed har desværre ikke fyldt meget i medierne, og det er rigtig skidt, idet den mentale sundhed måske er endnu vigtigere at fokusere på, da den på den lange bane er afgørende for, at vi alle kommer godt og sikkert igennem pandemien.

Det er helt normalt at føle stress, når man står over for at skulle blive indendørs og interagere mindre med andre mennesker som vi er vant til, især når det kobles til den underliggende stress-faktor, der kan være ved at bekymre sig om, hvorvidt man kan blive smittet af virussen.

Derudover kan der være en hel masse andre bekymringer, som mange har, såsom, hvordan skal min familie og mine nære klare sig, har jeg et job efter krisen, kan jeg betale mine regninger, går jeg konkurs med min forretning, uro i parforholdet og kommer der en anden bølge. Der kan være nok at bekymre sig om.

Disse faktorer øger risikoen for at udvikle mentale helbredsproblemer, såsom angst eller depression.

Mens social distance handler om at undgå store sammenkomster af mennesker, opholde sig på en vis afstand af andre i det offentlige rum, og kun gå ud af hjemmet når det er bydende nødvendigt, så kan det stadig begynde at føles meget som “ø-kuller.” Man kan simpelthen blive skør i hovedet.

Du kan også føle dig stigmatiseret, hvis du er isoleret, fordi du har fået virussen, eller hvis du har mistanke om, at du muligvis har fået virussen.

Så hvad er den bedste måde at komme igennem denne periode med isolering på?

Der er mange strategier, som du kan anvende for at sikre dit velvære og en god mental sundhed.

De fleste af disse handler om at distrahere dig selv og flytte fokus til emner som ikke har med covid-19 at gøre, og som har et langt mere positivt indhold, eller at finde måder, hvorpå du kan holde dig i forbindelse med mennesker som er gode for dig at være i kontakt med, på diverse digitale platforme.

Det handler ikke om at flygte fra virkeligheden, for den står vi alle midt i hver dag, men at undgå, at den kommer til at fylde hele ens vågne tilstand.

At flytte fokus vil hjælpe med ikke at spekulere for meget over alt det som er galt eller kan gå galt, og dermed mindske risikoen for en depression.

Find små projekter eller andet, som kan bidrage til at holde humøret på et sundt niveau. Og ja – jeg ved godt at det er svært i disse tider, med alle de forandringer vi står i og med de konsekvenser disse forandringer er med til at skabe, men der er lys for enden af tunnelen, og vi skal nok komme igennem denne krise, men det er også vigtigt, at vi ikke står efter krisen med en hel anden udfordring, som kræver endnu flere ofre, nemlig den mentale sundhed.

Jeg vil i næste blog, komme med en masse idéer og forslag til, hvordan du kan indrette hverdagen bedst muligt, så du meget nemmere kan flytte fokus og undgå at blive alt for påvirket af corona-krisen.

Pas godt på dig selv.

Mange hilsener
John Mejlgren

Retur til G9 Gruppen

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *