Sådan ved du, om din teenager lyver overfor dig

Alle teenager lyver overfor deres forældre fra tid til anden, og af forskellige årsager.

De ønsker at værne om deres privatliv, og de ønsker at have deres privatliv for sig selv.

De ønsker mere frihed og de føler samtidig også at de fortjener det, men teenagere begår fejl fra tid til anden, der skaber problemer for dem i livet, og dem forsøger de at holde skjult ved at lyve.

Mens deres forældre tager det meget alvorligt, når deres teenager lyver, så synes de fleste teenager modsat ikke, at det er noget at bekymre sig om.

I sidste ende, så er det forældrenes ansvar, at lære sin teenager, at det at lyve er en alvorlig sag.

Men hvordan finder man så lige ud af, om ens teenager lyver?

Der er forskellige tegn, som du kan være opmærksom på, men som alt andet, skal man ikke bruge dem som en endegyldig sandhed eller et bevis, men blot som en indikation på, at her er noget som man måske skulle forske lidt mere i.

Du kender den klassiske med at folk lægger deres arme over kors, og straks tænker man, at her er en som passer på sig selv.

Selv om det i mange tilfælde kan været helt rigtigt spottet, så kan det altså også bare være en, som kan li’ at hvile armene på netop den måde, så pas på med at dømme for hurtigt.

De tegn du kan kikke efter er blandt andet, at mange teenagere går i forsvarsposition, når de fortæller en løgn.

Når en teenager forsøger at fortælle en løgn, vil de bestemt ikke være glade for, hvis du vælger at tjekke op på deres historie.

Det er min erfaring, at hvis en teenager ikke lyver, så vil de ofte blive en smule fornærmet, og tit vil de tilbyde dig et navn og et telefonnummer, på en som kan bekræfte deres historie.

Manglende øjenkontakt er også en ting du skal være opmærksom på.

Hvis din teenager undgår at kigge dig ind i øjnene, når han eller hun fortæller dig en historie eller kigger på dig i lang tid uden at blinke, kan det være en indikation på, at din teenager måske lyver.

Folk har en tendens til ikke at kikke den person i øjnene som de forsøger at lyver overfor, med mindre at de kender til dette fænomen, for så vil de forsøge at stirre dig i øjnene hele tiden, og det vil de blive ved med.

Hvis du kender din teenager godt, så ved du også hvad der vil være den normale måde at tale til dig på, under normale forhold, og hvis det afviger, så er der nok ugler i mosen.

Folk der lyver, har også en tendens til at røre deres ansigt på flere forskellige måder.

Enten roder de med deres hår, piller ved deres nakke, piller ved deres øre, eller forsøger simpelthen at dække munden til når de snakker.

Denne form for kropsprog er helt normalt for folk der lyver, men igen skal man passe på med at gøre det til det afgørende bevis for en løgn fra din teenagers mund.

Kunstpauser er en anden ledetråd, som kan være værd at efterforske.

Hvis du spørger til hvad din teenager har gang i eller laver, når han eller hun ikke er hjemme men ude blandt vennerne, og hvis du begynder at spørge detaljeret ind til den historie din teenager så begynder at fortælle dig, så vil du ofte opleve kunstpauser de forkerte steder, altså når de lige skal ind og digte på detaljerne og forsøge at binde dig noget på ærmet.

Dette er blot nogle få indikationer på, at din teenager måske lyver overfor dig, men du skal selvfølgelig altid passe på med ikke at sende det signal, at du tror at din teenager gennemgående er en lystløgner, for det vil med sikkerhed skabe en afstand imellem jer og det ønsker man jo ikke.

Når det så er sagt, så er der altså i den unges verden, fra tid til anden rigtige gode grunde til ikke at fortælle sandheden, og det kan i nogle tilfælde have nogle kedelige konsekvenser, hvis det der lyves om er alvorligt.

Mange hilsener
John Mejlgren