Der er absolut ingen grund til at forsøge, at få en stille teenager til at blive festens midtpunkt. At være lidt genert og tilbageholdende er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Men hvis din teenagers generthed ødelægger hans eller hendes evne til at kommunikere med andre, eller det afholder din teenager fra at gøre de ting, som han eller hun ønsker, så er der god grund til at arbejde med din teenagers selvtillid, så han eller hun kan komme ud af sit skjold og møde verden.

Hvorfor er nogle teenagere generte?

Generthed er en følelse, som mange teenagere oplever i større eller mindre grad, og teenagere som oplever en overdreven form for generthed, kan på sigt udvikle social angst.

Genetik kan godt spille en rolle for hvorfor nogle teenager oplever at være mere eller mindre generte, og teenagere som er vokset op med forældre, som selv er meget generte, vil ofte efterligne deres forældre og selv blive meget generte. Oplevelser undervejs i livet kan også være en afgørende faktor.

En teenager som har haft mange negative oplevelser, når han eller hun har forsøgt sig med nye ting, eksempelvis holdt på sin ret, eller i mødet med andre mennesker, vil med tiden mistet modet og blive mere tilbagetrukket.

Teenagere som er vokset op med forældre, som har overbeskyttet dem, vil også have en større risiko for at blive generte teenagere.

Tilbageholdende adfærd er ofte ledsaget af en følelse af at være genert.

Tilbageholdende teenagere siger ikke fra, selv ikke når deres rettigheder er blevet tilsidesat, og denne tilbageholdenhed kan føre til endnu større udfordringer eller problemer i form af et lavere selvværd, problemer med relationerne til andre mennesker samt uddannelsesmæssige tilbageskridt.

Eksempelvis vil en genert teenager ofte kigge ned i gulvet, når han eller hun taler med andre mennesker.

Han eller hun vil finde det mere end svært, at fastholde øjenkontakten fordi den unge er bange for at modparten kan se lige igennem en og finde ens svagheder.

Hvis der var nogen som gjorde den unge teenager opmærksom på, at han eller hun ikke har øjenkontakt, ville den unge teenager højst sandsynligt ikke kunne svare på hvorfor.

Efterfølgende ville den unge teenager sikkert bekymre sig om hvorvidt andre måtte dømme dem på baggrund af den manglende øjenkontakt, hvilket blot ville gøre det endnu sværere at møde andre mennesker og åbne sig op.

Udover den manglende øjenkontakt, så vil du også ofte opleve en sammenfalden kropsholdning eller en kropsholdning der sender signalet, at jeg passer på mig selv og du skal ikke komme for tæt på.

En tilbageholdende teenager vil foretrække at blande sig med mængden og bevæge sig langs væggen, og for alt i verden forsøge at undgå at være en del af den store folkemængde.

En genert teenager har svært ved at tage beslutninger og give deres mening til kende.

De vil forsøge at gøre alle tilpas ved at sige ting som “jeg er ligeglad” eller “det ved jeg ikke” når man stiller dem et spørgsmål.

De vil ofte være bange for at dele deres tanker og meninger, da det jo kunne føre til en afvisning eller blive latterliggjort, så hellere holde det for sig selv. Derfor vil du ofte opleve en tavshed i mødet med en genert teenager.

En overdreven genert teenager kan opleve flere forskellige problemer eller udfordringer. For eksempel så vil en teenager som ikke kan lide at række hånden op i klassen for at få hjælp af sin lærer, ende med at falde bagud i det faglige stof som læreren underviser i.

I stedet for at be’ om hjælp hos læreren, så vil han eller hun i stedet for, sidde og kigge apatisk ned på papiret og forholde sig tavs.

Konsekvensen ved denne strategi er, at den generte teenager i stedet for, vil mangle en viden og forståelse af det faglige stof, der gør at karaktererne falder og mulighederne for at komme ind på en ønsket ungdomsuddannelse forsvinder.

En tilbageholdende teenager vil ofte opleve problemer eller udfordringer i sine relationer.

Hvis en genert teenager ikke fortæller sine venner eller veninder, at de har såret hans eller hendes følelser, vil der være en stor sandsynlighed for, at denne teenager med tiden vil opleve en voksende vrede eller modstand overfor disse venner.

Det betyder at en generte teenager vil føle sig mere og mere hjælpeløs. Han eller hun kan tænke, at det ikke er muligt at kontrollere sit eget liv og af samme årsag vil denne teenager undgå at takle de problemer der måtte opstå, for hvorfor overhovedet forsøge, når det alligevel ikke lykkes.

Hjælp din teenager med at opbygge sin selvtillid, ved at opdage nye færdigheder hos sig selv.

Motiver din søn eller datter til at forsøge sig med forskellige former for sportsaktiviteter, klubarrangementer eller andre steder hvor din teenager kan udforske sine skjulte talenter eller måske lære nye færdigheder.

Skab muligheder for at din søn eller datter kan møde nye mennesker og samtidig kan prøve nye ting af.

Selvom det naturligvis kan være svært for en genert teenager, at skulle lade sig involvere i aktiviteter med andre unge, så vil din søn eller datters grænser for, hvad han eller hun tør gøre ude blandt andre rykke sig markant, når først det er gjort nogle gange og din søn eller datter har fået nogle gode oplevelser med sig hjem i bagagen.

Hvis din teenager har for vane at være lidt for tilbageholdende i sin kommunikation, så har din søn eller datter brug for at lære at høre sin egen stemme og tale sin egen sag.

Lær din teenager at udtrykke sig, give sine holdninger og meninger til kende således at din søn eller datter vil føle sig tryg og sikker og være i stand til at fortælle andre mennesker om de ting som fylder i livet, og fortælle om de følelser, der er forbundet med de ting som fylder.

Søg professionel hjælp

Opsøg en professional hvis din teenagers generthed skaber uddannelsesmæssige eller sociale problemer eller udfordringer.

En coach eller en psykolog vil med stor fordel kunne hjælpe med gode råd, strategier og øvelser som vil gøre din teenager endnu mere sikker på sin egen person, og samtidig være en god partner, der kan skubbe lidt til din teenager, og få din teenager til at udfordre sine egne grænser.

Det er mange gange nemmere for en udefra kommende person, at få lov til at presse en ung teenager til at udfordre sig selv, og sige de ting som en mor eller far mange gange ikke får lov til af deres teenager, fordi det ofte kan skabe en konflikt i hjemmet.