At vågne op tidligt og være toptunet og klar til en ny dag på skolens matrikel, er svært for de fleste unge mennesker. Lad os bare være helt ærlige og konstatere, at det har de fleste forældre til teenagere med garanti oplevet, op til flere gange.

Flere års forskning peger dog på, at det ikke kun er for at være besværlige og umedgørlige, men at der rent faktisk er en biologisk årsag til, at det forholder sig sådan for de fleste unge mennesker.

Teenagere har brug for 9½ times søvn hver nat, nogle lidt mere og andre lidt mindre, og det har de brug for, for at kunne yde optimalt og udvikle sig normalt, både fysisk og mentalt.

Når det så er sagt, så viser det sig, at de fleste teenagere, får mindre end syv timers søvn hver nat, og det er alt for lidt.

Mange af de teenagere, som jeg møder og taler med, fortæller at det sagtens kan passe, men så indhenter de det i weekenden siger de, hvor de så får sovet igennem. Sådan fungerer det bare ikke.

Manglende søvn kan ikke indhentes, det er bare tabt.

Når de unge mennesker bevæger sig ind i teenageårene, så forskydes det indre ur med et par timer.

Det ved vi gennem forskning, og det betyder, at den unge teenager, først bliver naturlig træt et par timer senere end tidligere, og det betyder, at der er brug for nogle faste søvn ritualer, ellers går det for alvor galt.

Så på trods af din teenagers naturlige søvncyklus, så vil det at lære at komme ud af sengen, på de dage hvor man allermest har lyst til at blive under dynen, være en uvurderlig lektie at lære for resten af livet.

Hvis du lære din teenager dette nu, så han eller hun ikke som voksen, ender med at komme for sent hver og hver anden dag på jobbet, selv på de dage hvor lysten ikke er tilstede, så vil det være en af de største gaver du kan give din teenager med i bagagen, den dag han eller hun flytter hjemmefra, og skal stå på egne ben.

Så hvad kan du så, som forælder, hjælpe til med for at sikre, at din søn eller datter får den mest optimale nattesøvn?

1. Sørg for faste sengetider

De fleste forældre i dag, er lidt for afslappede omkring sengetider overfor deres teenagere. Og skønt det er helt naturligt og samtidig et stort ønske fra den unge teenager selv, at få lidt større frihedsgrader, så vil manglende regler omkring sengetider, ofte resultere i, at den unge bliver længere og længere oppe om aftenen.

OG – ja jeg ved godt, at jeg har sagt det i mange sammenhænge, at det er ikke alt der lykkes med regler, for mange gange fortæller de unge mig, at de er gode til at lade som om, at de er gået i seng, og når de så kan høre at mor og far sover, så går de i gang med at spille spil, snappe og se Netflex. Så er det sagt.

Lav nogle regler og giv noget vejledning i, hvorfor søvn er så vigtig og hvad det betyder for indlæring, hukommelse og energi og overskud i hverdagen.

2. Fjern al elektronik fra soveværelset

Som jeg fortalte før, så er unge teenagere utrolig dygtige til at snyde deres forældre, og lade som om at de sover, for så senere på natten, at gå i gang med chat, spil og TV. Derfor denne gode regel.

Lad ikke din søn eller datter tage sin mobiltelefon med i seng om aftenen.

Jeg ved godt at mange teenagere bruger den undskyldning, at deres mobiltelefon er deres vækkeur, men hør lige her, du kan få et ganske funktionelt og flot vækkeur i enhver 10’er forretning for næsten ingen penge. Køb dog et allerede i dag.

Hvis din teenager får en sms midt på natten, og tro mig, det hører de med det samme, så er det i en teenagers verden ikke særlig cool ikke at svare tilbage, og så er lavinen sat i gang.

Mobiletelefonen ud af værelset og det samme gælder for laptop, computer, TV og andet elektronik der måtte friste til en lang vågen nat uden søvn.

3. Skab regler om sengetider i weekenden

Weekenden er en som vi alle sammen ser frem til, og glæder os over at kunne gøre lige hvad vi har lyst til, og det gælder både for de unge, men i ligeså høj grad os forældre. Og ja, der skal da være forskel på weekender og hverdage, men at tillade din teenager at spolere hele søvnrytmen ved at være oppe den halve nat, er fuldstændig fjollet. Vores indre ur har brug for stabilitet, og ja – vi kan godt slække lidt på reglerne i weekenden, men ikke for meget.

Der er igen brug for faste sengetider, om end det måske er et par timer senere i weekenden.

Hvis din teenager spolerer hele weekenden med at lave om på nat og dag, så vil din søn eller datter opleve det samme, som hvis man har fløjet fra New York til Danmark, nemlig jetlag, og hvis du selv har prøvet den flyvetur, så ved du også, at det kan tage adskillige dage at komme over, og det er altså ikke den bedste tilstand, at starte den nye uge på for din teenager, hvor den står på indlæring og lektier.

4. Sæt en stopper for eftermiddagsluren

Din teenager kunne sagtens have lyst til en lille lur, når han eller hun kommer træt hjem fra skole, og vi andre kunne sagtens have det på samme måde efter en lang dag på jobbet. MEN – det er bare et rigtig dårligt tidspunkt, og det vil med stor sandsynlighed gøre, at det senere på aftenen, når sengetiden nærmer sig, vil være ualmindelig svært for din teenager, at komme ned i gear, føle en naturlig træthed og have lyst til at sove. Det sker bare ikke!

Det betyder igen en dårlig nattesøvn, hvilket gør dagen i morgen svær at komme igennem, med en naturlig træthed til følge efter skole, og dermed endnu en eftermiddagslur. Og så er din teenager bare kommet en i en rigtig dårlig rutine, som kan være utrolig svær at komme ud af igen.

Hvis din teenager er træt efter skoletid, så vil en god gang motion vække de fleste op, også din teenager. I det hele taget er fysisk aktivitet, en sund medicin for træthed på den tid af dagen, og samtidig skaber fysisk aktivitet på det tidspunkt af dagen, en bedre og mere naturlig træthed ved sengetid.

5. Indfør konsekvenser når det er nødvendigt

Hvis din teenagers modstand imod at stå ud af sengen om morgenen fører til flere problemer, såsom at komme for sent i skole, – så har du brug for at indføre nogle fornuftige konsekvenser overfor din søn eller datter.

Det kunne være at fjerne forskellige privilegier for en periode, som din teenager sætter pris på.

Måske har du for vane, at køre din teenager i skole hver dag, fordi det at komme for sent, er noget som din søn eller datter hader som pesten, fordi det er både pinligt og fordi det forstyrrer undervisningen, når man banker på døren til klasseværelset 10 minutter efter at timen er gået i gang.

Måske du skulle lade din teenager tage turen på egen hånd til skole i en periode fremover, og opleve pinligheden i at komme for sent og forstyrre resten af klassen.

Der vil ikke gå længe, for vigtigheden af at komme op til tiden, vil indfinde sig hos din søn eller datter.

6. Skab motivation

Sæt din teenagers privilegier op imod hans eller hendes ansvarlige adfærd. Hvis din teenager er gammel nok til at køre bil, og gerne vil låne families bil for at besøge en god ven lørdag aften, så kan det bruges som motivation for at tilskynde til en bedre morgenstart uden for meget brokkeri.

Hvis din teenager har lyst til at være sammen med en af sine gode venner eller veninder, som bor et godt stykke fra jer, og gerne vil køres derhen, så kan et lift hen til vedkommende også bruges som en motivator til at gå i seng til aftalte tid.

Du kan sammen med din søn eller datter, selv finde på flere ”gulerødder” som kan bruges til at indføre og efterleve de nye regler om sengetid.

7. Find måder du kan øge din teenagers ansvarlighed

At vægge din teenager utallige gange hver morgen, for at få ham eller hende ud af sengen, og ustandselig skændes over det, indtil det bliver for meget for jer begge, er ikke nogen god løsning, og vil ikke være til nogen hjælp i fremtiden for din teenager.

Teenagere har brug for at lære at klare sig selv selvstændigt, med mindre du har planer om at vække ham eller hende resten af livet. Det er der nogle forældre der har. Læg en plan sammen med din teenager om, hvordan han eller hun kan lære at blive mere selvstændig og klare flere ting på egen hånd. Det vil samtidig styrke din teenagers selvværd, når din teenager kan se, at han eller hun kan så meget mere, end hvad din teenager troede på tidligere.

8. Søg professional hjælp

Der er så mange måder, hvorpå du kan optimere og få en bedre søvn, og hvis din teenagers evne til at komme ud af sengen om morgenen, har en negativ indflydelse på den hverdag, som din teenager gennemlever, så er der god grund til at søge hjælp.

Et godt sted at starte, er altid hos egen læge. Han/hun ville kunne give en masse gode råd om bedre søvnhygiejne, og samtidig også sikre, at der ikke ligger nogen helbredsmæssige årsager bagved den manglende søvn.

Hvis lægen mod forventning kommer til kort, så vil han/hun kunne henvise videre til andre fagfolk, som kunne tage hånd om sagen.

Søvnen er den vigtigste faktor i vores forsøg på at leve et sundt og et godt liv, og du kan lære din søn eller datter denne vigtige faktor, ikke bare til gavn og glæde i ungdomsårene, men til gavn og glæde resten af livet.

Mange hilsener
John